Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
812. deň na Ukrajine: Zelenskyj oznámil čiastočné stabilizovanie situácie v Charkovskej oblasti
Zdielať na

812. deň na Ukrajine: Zelenskyj oznámil čiastočné stabilizovanie situácie v Charkovskej oblasti

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / Jednotkám ukrajinských obranných síl sa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračujú obranné operácie v pohraničných oblastiach a pri meste Vovčansk. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, informuje TASR s odvolaním sa na jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X a agentúru DPA.

​Zelenskyj oznámil čiastočné stabilizovanie situácie v Charkovskej oblasti

"Okupanti, ktorí prenikli do Charkovskej oblasti, sú ničení všetkými dostupnými prostriedkami," povedal Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinské delostrelectvo, drony a pechota pracujú podľa jeho slov dostatočne a situáciu sa podarilo čiastočne stabilizovať. Situácia v Charkovskej oblasti je v posledných týždňoch mimoriadne napätá, pripomína DPA. Ruská armáda tam minulý týždeň spustila ofenzívu a ruské ministerstvo obrany už oznámilo dobytie viacerých tamojších obcí.

Zelenskyj uviedol, že Kyjev bude pokračovať v obranných činnostiach najmä v meste Vovčansk, ktoré sa nachádza v blízkosti hraníc s Ruskom. Zdôraznil, že Ukrajine musia byť poskytnuté všetky možné prostriedky, aby mohla odvrátiť protivníka. "Svet má silu, má zbrane, má schopnosť zatlačiť Rusko k mieru - k spravodlivému mieru," povedal.

​Ukrajina hlási zastavenie postupu Ruska v niektorých zónach Charkovskej oblasti

Ukrajinské jednotky zastavili ruský postup v niektorých zónach Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde vedie Rusko novú ofenzívu. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters. Ruské jednotky postupujú vo všetkých smeroch, vyhlásil počas návštevy Pekingu tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Sergej Šojgu.

Ukrajinská armáda toto tvrdenie poprela. "Situácia v charkovskom sektore je naďalej zložitá, no dynamicky sa vyvíja. Naše obranné sily ju čiastočne stabilizovali a postup nepriateľa v niektorých zónach a na niektorých miestach zastavili," vyhlásil hovorca ukrajinskej armády.

​Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny 10. mája. Zatiaľ sa im v nej podarilo dobyť 278 štvorcových kilometrov územia, prevažne v Charkovskej oblasti, odhaduje AFP na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Ide o najvýraznejší ruský územný zisk od decembra 2022, keď sa ruským silám podarilo opätovne dobyť Luhanskú oblasť, dodáva AFP.

Zelenskyj: Situácia v oblasti Charkova je zložitá, ale kontrolovateľná

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok 16. mája zavítal do mesta Charkov na severozápade Ukrajiny, kde ruská armáda v posledných dňoch zaznamenala taktické a bojové úspechy. Samotný Charkov je od hranice s Ruskom vzdialený asi 30 kilometrov, doplnila vo svojej správe britská stanica BBC citovaná agentúrou TASR.

​Podľa Zelenského je situácia na tejto časti frontu momentálne "extrémne zložitá", ale ukrajinská armáda ju má naďalej pod kontrolou. Vo svojom statuse na platforme Telegram Zelenskyj okrem toho napísal, že ukrajinskí vojaci "spôsobujú okupantom značné straty". Dodal, že pre zložitosť situácie na severovýchode Ukrajiny velenie posilňuje ukrajinské jednotky.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe konštatoval, že ruské jednotky v Charkovskej oblasti postúpili o niečo vyše osem kilometrov od hraníc s Ruskou federáciou, pričom tempo ruských útočných operácií na severe Charkovskej oblasti naďalej klesá. Podľa Kyjeva sa ruské jednotky snažia dosiahnuť taktické zisky v oblasti obce Lukianci a mesta Vovčansk, ale ukrajinské protiútoky, delostrelectvo a útoky bezpilotných lietadiel im bránia presadiť sa v týchto oblastiach.

Zníženie aktivity ruskej armády na tomto úseku frontu komentoval vo štvrtok aj generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý uviedol, že ukrajinská vojaci zmarili plány Ruska preniknúť čo najhlbšie do mestskej zástavby Vovčanska a opevniť sa tam.

Ruské ministerstvo obrany na svojom pravidelnom brífingu uviedlo, že jednotky skupiny síl Sever postúpili v Charkovskej oblasti do hĺbky ukrajinskej obrany. Aj ukrajinský projekt Deep State v statuse na Telegrame hlási, že ruské jednotky postúpili severne od Vovčanska. "Nepriateľ mal čiastočný úspech pri Kyslivke i pri Berestovom," uvádza Deep State podľa BBC.

Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti

Ruské jednotky berú do zajatia ukrajinských civilistov a bránia ich evakuácii z dobytej severnej časti mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severozápade Ukrajiny. V statuse na platforme Telegram to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý dodal, že ukrajinské úrady vedia "o prvých prípadoch popráv civilistov ruskou armádou". Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že ruské jednotky vstúpili do severných častí mesta Vovčansk, pričom im však ukrajinská armáda údajne zabránila opevniť sa tam.

Klymenko v statuse napísal, že podľa správ tajných služieb ruská armáda, ktorá sa snažila vo Vovčansku opevniť, nedovolila evakuáciu miestnych obyvateľov: jej vojaci začali unášať ľudí a zvážať ich do pivníc. Podľa Klymenka sú k dispozícii už aj správy o prípadoch zastrelenia civilistov ruskou armádou.

​​Pri ruskom ostreľovaní bol zranený aj šéf administrácie mesta Vovčansk

Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny utrpel vo štvrtok 16. mája zranenia aj šéf mestskej vojenskej správy Tamaz Gambarašvili. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor oblasti Oleh Synehubov. V statuse na platforme Telegram Synehubov napísal, že ruská armáda útočila kazetovou muníciou. Synehubov označil tento útok ruskej armády za barbarský. Zranených bolo pri ňom päť ľudí - dvaja zdravotníci, dvaja vodiči a spomínaný šéf mestskej vojenskej správy.

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny vo štvrtok 16. mája uviedol, že ukrajinskí vojaci zmarili plány Ruska preniknúť čo najhlbšie do mestskej zástavby Vovčanska a opevniť sa tam. Viaceré zdroje pritom od štvrtka rána hlásia boje odohrávajúce sa na severnom okraji Vovčanska. Okrem toho ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na sieti Telegram informoval, že ruské jednotky berú do zajatia ukrajinských civilistov a bránia ich evakuácii z dobytej severnej časti mesta Vovčansk. Dodal, že ukrajinské úrady vedia "o prvých prípadoch popráv civilistov ruskou armádou".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy