Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
809. deň na Ukrajine: Ukrajina pripustila v Charkovskej oblasti taktický úspech Ruska
Zdielať na

809. deň na Ukrajine: Ukrajina pripustila v Charkovskej oblasti taktický úspech Ruska

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská armáda uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Rusko obnovilo ofenzívu v Charkovskej oblasti a v uplynulých dňoch ruské ministerstvo obrany hlásilo dobytie deviatich obcí.

Ukrajina pripustila v Charkovskej oblasti taktický úspech Ruska

"Nepriateľ v súčasnosti dosahuje taktický úspech," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnej správe o situácii na sociálnej sieti. V Charkovskej oblasti sa boje v súčasnosti sústreďujú v okolí mesta Vovčansk, ktoré leží len päť kilometrov od ruských hraníc, uvádza generálny štáb. Ruská armáda aj napriek veľkým stratám nasadila do bitky ďalšie jednotky a podľa Ukrajiny na mesto útočí až päť ruských práporov.

Ruské vojská okupovali Vovčansk od začiatku invázie vo februári 2022. Počas jesennej ukrajinskej protiofenzívy v Charkovskej oblasti sa z mesta stiahli. V súčasnosti v meste stále žije asi 3500 ľudí, vyplýva z údajov Ukrajiny. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova podnikajú Rusi v oblasti útoky v malých skupinách v snahe roztiahnuť frontovú líniu. "Nepriateľ sa ju (frontovú líniu) snaží úmyselne roztiahnuť útokmi v malých skupinách a z nových smerov," cituje Synehubova agentúra Reuters. Gubernátor tiež povedal, že ukrajinským silám sa zatiaľ darí držať ruských vojakov späť, no hrozí, že boje by sa mohli rozšíriť aj do nových obcí a miest.

​Ukrajina vymenila veliteľa v Charkovskej oblasti po obnovení ruského útoku

Ukrajinské vojenské velenie oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení tamojšej ofenzívy ruskej armády. Novým veliteľom sa stal brigádny generál Mychajlo Drapatyj namiesto Jurija Haluškina, pre RBC-Ukrajina to uviedlo operatívno-strategické velenie skupiny Chortycija s tým, že rozhodnutie bolo prijaté ešte 11. mája.

Armáda neuviedla dôvod výmeny. Rusko obnovilo ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany v uplynulých dňoch hlásilo dobytie deviatich tamojších obcí. Ukrajina pripustila, že ruské sily napredujú v ofenzíve v Charkovskej oblasti a dosahujú "taktický úspech". Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa boje sústreďujú v okolí mesta Vovčansk, ktoré je vzdialené len päť kilometrov od ruských hraníc.

Rusko hlásilo dronové útoky na Lipeckú, Belgorodskú a Kurskú oblasť

Ukrajinský dronový útok spôsobil v noci na pondelok 13. mája požiar elektrickej rozvodne v ruskej Lipeckej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotných lietadiel hlásili aj predstavitelia Belgorodskej a Kurskej oblasti. Artamonov v príspevku na platforme Telegram uviedol, že pri útoku v Lipeckej oblasti nedošlo k zraneniam. Osem dronov bolo zneškodnených v Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, informovala tamojšia regionálna administratíva. O možných škodách či zraneniach sa nezmienila.

​Nad Belgorodskou oblasťou bolo zostrelených niekoľko "vzdušných objektov", napísal miestny gubernátor Viačeslav Gladkov na sociálnej sieti. Poškodených bolo päť obytných domov, no podľa predbežných informácii nedošlo k zraneniam, dodal. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zneškodnila v pondelok 13. mája celkovo 16 ukrajinských rakiet a dronov. Ukrajina sa k úderu bezprostredne nevyjadrila. Podľa Kyjeva však útoky na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru podkopávajú vojnové úsilie Moskvy a sú odpoveďou na nespočetné útoky ruskej armády na ukrajinské územie.

Ukrajina plánuje dovoz rekordného množstva elektriny z Európy

Ukrajina plánuje rekordný dovoz elektrickej energie z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch, uviedlo tamojšie ministerstvo energetiky. Ministerstvo informovalo, že v pondelok plánuje dovážať elektrickú energiu zo Slovenska, Rumunska, Poľska, Maďarska a Moldavska.

"Energetická sieť zaznamenala výrazný nedostatok elektrickej energie počas väčšiny dňa," uviedol prevádzkovateľ národnej energetickej siete Ukrenergo na sieti Telegram. Dodal, že poškodené ukrajinské elektrárne nedokážu vyrábať toľko elektriny ako pred útokom. Kombinovaný útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru z minulého týždňa spôsobil vážne škody na troch tepelných elektrárňach, čím sa zvýšil tlak na energetickú sieť krajiny. Ruské útoky na ukrajinský energetický sektor sa od marca zintenzívnili, pričom spôsobili značné škody a v mnohých regiónoch spôsobili výpadky elektriny. Škody po útokoch dosiahli viac ako jednu miliardu dolárov, uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy