Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
807. deň na Ukrajine: Rusko hlási ovládnutie šiestich obcí
Zdielať na

807. deň na Ukrajine: Rusko hlási ovládnutie šiestich obcí

Zdroj: TASR

KYJEV / V Charkovskej oblasti na severo-východe Ukrajiny dochádza naďalej k tvrdým bojom medzi ruskými agresormi a ukrajinskými obrancami. Rusko pokračuje v tlaku na obranné línie. Hlási ovládnutie piatich obci, ležiacich pri ruských hraniciach. Ukrajina pokračuje v dronových útokoch na ruské ropné rafinérie. Počas uplynulej noci zasiahli zásobníky v okupovanej časti Luhanskej oblasti. Výbuchy sa ozývali aj v Doneckom regióne, kde ukrajinské strely zasiahli stretnutie, oslavujúce desiate výročie ovládnutia regiónu. Okupačné úrady hlásia troch mŕtvych a ôsmych zranených.

​Stovky osôb boli evakuované z Charkovskej oblasti, ktorá čelí ruským útokom

"Celkom 1775 osôb bolo evakuovaných," uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Gladkov: Pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti zahynul muž

Ruské ministerstvo obrany zároveň v sobotu na sociálnej sieti Telegram uviedlo, že odrazilo sériu ukrajinských raketových a dronových útokov na ruskom území. Spresnilo, že armáda zostrelila celkovo 21 rakiet a 16 dronov v Belgorodskej, Kurskej a Volgogradskej oblasti.

Belgorodská oblasť, ktorá susedí s ukrajinskou Charkovskou oblasťou, je pravidelným cieľom ukrajinských útokov od vtedy, ako Moskva vo februári 2022 napadla Ukrajinu.

Rusko tvrdí, že pri útoku na reštauráciu v okupovanom Donecku zahynuli 3 ľudia

Pušilin uviedol, že v dôsledku priameho zásahu zahynuli v reštaurácii traja civilisti, a síce jedna zamestnankyňa zariadenia a dvaja zákazníci. Ruské úrady podľa jeho slov momentálne evidujú aj ďalších ôsmich zranených, a síce jedno dievča, tri ženy a štyroch mužov, ktorých zranenia sú ľahké až stredne ťažké.
Reštauráciu podľa Pušilina zasiahli dve strely vypálené z amerických raketometov HIMARS, ktoré zároveň poškodili strechu neďalekej rozostavanej budovy.

Rusko: Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať 10 vicepremiérov

Putin Mišustina do funkcie predsedu vlády vymenoval ešte v piatok. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.
Mišustin je premiérom od januára 2020. Formálne však odstúpil 7. mája po tom, čo sa Putin oficiálne ujal úradu prezidenta na piate funkčné obdobie. Tento krok si vyžaduje ústava.

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Regionálny gubernátor Oleh Synehubov v sobotu oznámil, že z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac než 1 700 ľudí. Rusko podľa jeho vyjadrení prostredníctvom delostrelectva, mínometov a vzdušných síl zasiahlo viac než 30 rôznych miest či dedín. Najmenej tri osoby prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia, píše AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy