Polojasno
19°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
806. deň na Ukrajine: Rusi útočia na severe Charkovskej oblasti
Zdielať na

806. deň na Ukrajine: Rusi útočia na severe Charkovskej oblasti

KYJEV / Ruská armáda sa v piatok 10. mája nadránom pokúsila na niekoľkých miestach prelomiť ukrajinskú obranu na severe Charkovskej oblasti. Ukrajinskí obrancovia útoky podľa doterajších správ odrazili. Velenie armády poslalo okamžite do oblasti čerstvé posily.

Rusi útočia na severe Charkovskej oblasti, ukrajinská armáda tam vyslala posily

Ruské jednotky sa pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu v pohraničí na severe Charkovskej oblasti, Kyjev na miesto vyslal posily. Na sieti Telegram to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa podarilo odraziť doterajšie útoky. Boje však pokračujú. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že na ruský pozemný útok v oblasti boli ukrajinské jednotky pripravené. Agentúra Reuters však píše, že sa na Ukrajine otvoril nový front a že ruské sily pri svojej operácii dosiahli úspechy, hoci obmedzené.

Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na armádne zdroje píše o štyroch prihraničných dedinách či osadách, ktoré ruské invázne sily obsadili. Z vizualizácie ukrajinskej monitorovacej skupiny DeepStateMap vyplýva, že v oblasti sa teraz pri hraniciach bojuje na dvoch miestach - v smere na Vovčansk, ktorý leží necelých desať kilometrov od ruských hraníc a zhruba 60 kilometrov severovýchodne od Charkova, a potom asi 25 kilometrov západne, kde ležia štyri dotknuté dediny.

Niektoré proruské vojenské kanály na telegrame dnes ráno písali, že ruská armáda začala v okolí Vovčansku ofenzívu. Časť z nich písala o "prelome" a "dobytí niektorých obývaných oblastí", píše ruskojazyčný server BBC. Ani tieto informácie sa teraz nemôžu overiť z nezávislých zdrojov. "Ukrajinské obranné sily bránia naše pozície v Charkovskej oblasti. (Ruská armáda) počas dneška zaútočila na Vovčansk a okolie pomocou riadených leteckých bômb (KAB). Na začiatku noci zintenzívnila delostreleckú paľbu na frontovú líniu," oznámilo ukrajinské ministerstvo.

Šéf charkovskej správy Oleh Syněhubov predtým tiež uviedol, že ruské sily v noci na dnes sústredili svoje cezhraničné ostreľovanie na Vovčansk. Delostrelecká paľba a bombardovanie pokračovali podľa neho celú noc, pričom sabotážne a prieskumné skupiny ruskej armády sa podľa Syněhubova pokúsili o prelomenie hranice, avšak neúspešne.

Drony zasiahli rafinériu v Kalužskej oblasti, vznikol tam požiar

Drony v noci na piatok zasiahli rafinériu v Kalužskej oblasti na juhozápad od Moskvy, informuje telegramový kanál Baza, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným štruktúram. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila päť ukrajinských bezpilotných lietadiel, a to nad Moskovskou, Brjanskou a Belgorodskou oblasťou.

Svedkovia z miesta, na ktoré sa odvoláva Baza, v noci počuli hluk dronov, potom sa ozvali výbuchy a v rafinérii Pervoj zavod v Dzeržinskom okrese začalo horieť. Útok dnes ráno potvrdil gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša. Nikomu sa podľa doterajších informácií nič nestalo a rozsah škôd sa zisťuje, uviedol. Ukrajina sa k útoku na rafinériu oficiálne nevyjadrila, poznamenala agentúra Reuters.

Ukrajina hlási zostrelenie všetkých dronov vyslaných Ruskom, rakety zasiahli Charkov

Ukrajisnká protivzdušná obrana zlikvidovala všetkých desať dronov, ktoré v noci na dnes Rusko vyslalo nad územie Ukrajiny, informovalo letectvo napadnutej krajiny. Cieľom ruského raketového útoku sa stal severoukrajinský Charkov, kde po ňom zostali poničené obytné domy.

Podľa veliteľa letectva Mykola Oleščuka Rusko drony na oblasti na juhu Ukrajiny vyslalo z okupovaného Krymu a z Belgorodskej oblasti vystrelilo dve rakety S300, respektíve S400 v smere na Charkov. Šéf tohto regiónu Oleh Synehubov na svojom účte na telegrame napísal, že "okupanti na Charkov udreli o 03:20". V troch obytných domoch začalo horieť. Podľa predbežných informácií bolo zničených 12 ďalších stavieb. Išlo výlučne o civilnú infraštruktúru v obytnej štvrti, poznamenal Syněhubov. U 11-ročného dieťaťa a 72-ročnej ženy sa po útoku prejavila akútna stresová reakcia. Rusi útočili tiež na Derhači ležiacej severozápadne od Charkova, o prípadných škodách zatiaľ nie sú informácie.

Ukrajina môže podľa ministra spravodlivosti mobilizovať až 20-tisíc väzňov

Ukrajinská armáda môže mobilizovať 10-tisíc až 20-tisíc väzňov, povedal ukrajinskej redakcii BBC minister spravodlivosti Denys Maljuska. Ukrajinský parlament tento týždeň schválil zákon, podľa ktorého sa budú môcť vydať bojovať niektoré kategórie odsúdených.

Maljuska povedal, že o presných počtoch väzňov, ktorých by bolo možné mobilizovať, ukrajinské úrady nemajú prehľad. Ide "o 10-tisíc až 20-tisíc ľudí, rozhodne nie viac", uviedol. Veľa podľa neho bude záležať od vojenských lekárskych komisií. Maljuska pripomenul, že ukrajinské nápravné zariadenia sú preplnené a že tento problém sa týka obzvlášť väzobných väzníc. Preto je za mobilizáciu odsúdených, aby sa väzenie uvoľnilo a neboli porušované predpisy týkajúce sa počtu ľudí na určitom priestore.

BBC pripomína, že doteraz do bojov na Ukrajine odsúdených posielalo len Rusko. "Bol by som slepý, keby som tu nevidel paralelu, určite tu paralela je," pripustil Maljuska. Podľa neho sa ale líši prístup ruskej a ukrajinskej strany. "Oni (Rusi) mali mobilizáciu povinnú, nikoho nepripravovali, bez výcviku to bolo jednoducho ´mäso´," povedal o ruských väzňoch posielaných na front.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy