Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
805. deň na Ukrajine: Ukrajinský parlament odvolal dvoch ministrov
Zdielať na

805. deň na Ukrajine: Ukrajinský parlament odvolal dvoch ministrov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský parlament vo štvrtok 9. mája hlasoval o odvolaní z funkcie ministra pre infraštruktúru a ministra poľnohospodárstva. Dôvodom je korupcia a presun financií na obranu. Ukrajina tvrdí, že nad Odesou zostrelila 17 ruských dronov. Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Ukrajinská SBU údajne dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska.

Väčšina z 272 poslancov hlasovala za odvolanie z funkcie ministra infraštruktúry Oleksandra Kubrakova, ktorý dohliadal na program obnovy a presadzoval snahy o vytvorenie lodnej trasy na Čiernom mori počas ruskej blokády. Odchod 41-ročného Kubrakova prichádza v čase plánov na rozdelenie jeho ministerstva. Kubrakov na Facebooku uviedol, že o jeho odvolaní sa pred hlasovaním neprejednávalo a nemal možnosť obhájiť svoje pôsobenie pred parlamentom. Parlament tiež prijal rezignáciu ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského, ktorý je vyšetrovaný pre údajné zapojenie do nelegálneho získavania štátneho majetku. Solský (44) tieto obvinenia popiera. ​Nie je okamžite jasné, kto nahradí týchto ministrov. Ukrajinská vláda uvidla, že plánuje reformovať štruktúru vlády a znížiť počet ministerstiev, keďže krajina čelí obrovskému rozpočtovému deficitu a väčšina štátnych príjmov je presunutá na obranu pred Ruskou inváziou.

Ukrajina tvrdí, že nad Odesou zostrelila 17 ruských dronov

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje. Drony boli zničené nad odeským regiónom na juhu Ukrajiny, uviedli letecké sily na sociálnej sieti Telezgram.

Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov, vyplýva z tamojších oficiálnych údajov. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.V prípade zranených detí ide o osemročné dievča a troch chlapcov vo veku 13 až 15 rokov. Všetky zranené deti hospitalizovali, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na platforme Telegram.

Ukrajinská SBU údajne dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) údajne zasiahla vo štvrtok dronmi dva sklady pohonných hmôt pri meste Anapa v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Útoky tam spôsobili rozsiahle požiare, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z SBU.

Zmienené sklady sa podľa jeho slov používali ako prekladiská na následné zásobovanie ruských jednotiek palivom na neďalekom ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. "SBU bude pokračovať v znižovaní ekonomického a logistického potenciálu Ruska na vedenie vojny," dodal na margo útokov citovaný zdroj.

Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Metsolová navštívila Ukrajinu na Deň Európy. V Kyjeve sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ocenil úsilie európskych krajín v súvislosti s podporou pre Kyjev. Podľa jeho slov Rusko využilo meškajúce dodávky pomoci na zisk prevahy na bojisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy