Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
803. deň na Ukrajine: Ukrajina odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského
Zdielať na

803. deň na Ukrajine: Ukrajina odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

KYJEV / Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Vrámci vyšetrovania zadržali dvoch pľukovníkov. Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadal ruský delostrelecký útok v ukrajinskej Sumskej oblasti. Došlo aj k poškodeniu domov, vozidiel či infraštruktúry. Kremeľ sa s pomocou jadrových hrozieb a diplomatického zastrašovania snaží manipulovať rozhodnutie Západu ohľadom pomoci Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. V rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti, ktorí spolupracovali s Ruskom.

SBU v statuse zverejnenom v utorok 7. mája na platforme Telegram dodala, že ukrajinská kontrarozviedka a vyšetrovatelia SBU narušili plány FSB na elimináciu prezidenta Ukrajiny a ďalších predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia štátu. Malo sa tak stať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB v Moskve. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov Správy štátnej bezpečnosti, ktorí odovzdávali tajné informácie do Ruskej federácie.

Rusko opätovne útočilo na Sumskú oblasť, hlásia jednu obeť a štyroch zranených

Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadal ruský delostrelecký útok v ukrajinskej Sumskej oblasti, oznámila v utorok 7. mája oblastná polícia. V dôsledku útoku došlo k poškodeniu viacerých budov, rodinných aj obytných domov a viacerých vozidiel či kľúčovej energetickej infraštruktúry. Podľa ukrajinských médií sa zničila aj hospodárska budova patriaca jednej spoločnosti a vznietila nádrž s palivom a mazivami.

Podľa ukrajinskej polície vypálili ruské sily za posledných 24 hodín na Sumskú oblasť až 224-krát. Polícia zverejnila zábery, na ktorých vidno zvyšky munície a kráter vedľa poškodenej tehlovej budovy. Rusko na pohraničnú Sumskú oblasť útočilo aj v pondelok 6. mája, v dôsledku čoho sa vyše 400-tisíc odberateľov energie ocitlo bez prúdu. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia špekulujú, že Moskva sa môže pokúsiť dobyť túto oblasť počas letnej ofenzívy.

​Rusko chce jadrovými manévrami obmedziť pomoc Ukrajine, píše ISW

Kremeľ sa s pomocou jadrových hrozieb a diplomatického zastrašovania snaží manipulovať rozhodnutie Západu ohľadom pomoci Ukrajine. S odvolaním sa na oznámenie Moskvy z pondelka 6. mája, podľa ktorého ruská armáda chystá cvičenie zahŕňajúce prípravu rozmiestnenia a použitie taktických jadrových zbraní, to dnes v analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Kremeľ vo svojej kampani podľa analytikov využíva jeden z kľúčových nástrojov svojej hybridnej vojny proti západným krajinám, takzvanú reflexívnu kontrolu. Tá spočíva vo formovaní protivníkových rozhodnutí cez cielené vyhlásenia a informačné operácie a má viesť k tomu, aby druhá strana zdanlivo z vlastnej vôle podnikla kroky výhodné pre Rusko.

Súčasťou takéhoto postupu Moskvy sú najmä jadrové hrozby, podotýka ISW. Ruskí predstavitelia od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane hovoria o možnej jadrovej konfrontácii.  Ruské ministerstvo obrany v pondelok 6. mája oznámilo, že Putin vydal pokyn na prípravu na vykonanie manévrov s jadrovými zbraňami s cieľom "precvičiť ich prípravu a použitie". Ruský obranný rezort aj diplomacia následne v súlade s predchádzajúcimi vyjadreniami uviedli, že ide o reakciu na "provokatívne vyhlásenia a hrozby" Západu.

Našu krajinu vedie vrah a klamár, uviedla pred inauguráciou Putina Navaľná

Rusko vedie klamár, zlodej a vrah, uviedla v utorok 7. mája  krátko pred začiatkom inaugurácie ruského prezidenta Vladimira Putina Julija Navaľná, vdova po tento rok zosnulom poprednom ruskom opozičnom predstaviteľovi Alexejovi Navaľnom. Odporcov existujúcej hlavy štátu Navalná vyzvala, aby v boji proti Putinovmu režimu nepoľavovali.

"Našu krajinu vedie klamár, zlodej a vrah, ale raz to nevyhnutne skončí," uviedla vo videu na sociálnych sieťach Navalná, ktorá teraz žije v exile. "S Putinom na čele nebude v našej krajine mier, rozvoj ani sloboda," dodala. Putin dnes pri okázalej inaugurácii v Kremli začne svoj piaty mandát na čele krajiny. Voľby hlavy štátu vyhral tento rok v marci po tom, čo v roku 2022 začal inváziu na Ukrajinu a v krajine v podstate zlikvidoval akúkoľvek skutočnú politickú opozíciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy