Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Putin v Kremli zložil prísahu a oficiálne sa znovu ujal prezidentského úradu
Zdielať na

Putin v Kremli zložil prísahu a oficiálne sa znovu ujal prezidentského úradu

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes v kremeľskej Andrejavskej sále oficiálne ujal ďalšieho šesťročného prezidentského mandátu. Oznámil to predseda ruského ústavného súdu Valerij Zorkin po tom, čo hlava štátu zložila prísahu. Putin v marci podľa očakávania s prehľadom vyhral voľby, ktoré ale podľa kritiky Západu boli neslobodné a chýbala mu v nich skutočná opozícia.

​Ruského prezidenta dnes pri slávnostnom ceremoniáli v honosnej, zlatom vykladanej sieni kremeľského palácového komplexu potleskom privítali zástupy politikov a významných osobností. Na protest proti stavu ruskej demokracie a ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine medzi nimi však chýbali viacerí západní diplomati, vrátane zástupcov Európskej únie, Nemecka, Británie či Česka.

​Ruský prezident pri ceremónii prevzal symboly svojho úradu a predniesol k účastníkom v sále krátky prejav. Pre Putina to dnes bolo piatykrát, čo v Andrejavskej sále zložil prezidentskú prísahu. Prvýkrát tak urobil v roku 2000, následne v roku 2004. S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade, stanul preto na čele vlády, kým sa v roku 2012 opäť stal prezidentom. Opätovne zvolený bol aj v roku 2018.

V januári 2021 Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje ešte dvakrát kandidovať na post hlavy štátu a prezidentom tak môže byť až do roku 2036. Dnes začatý mandát mu vyprší v roku 2030.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy