Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tragédia na Schengenskej hranici: Muži, ktorí utekali pred mobilizáciou, sa utopili v rieke
Zdielať na

Tragédia na Schengenskej hranici: Muži, ktorí utekali pred mobilizáciou, sa utopili v rieke

SCHENGENSKÁ HRANICA / Dôchodca za volantom a dvaja spolujazdci v neoprénoch pripravení skočiť do vody – znie to ako vtip, ale ide o realitu na schengenskej hranici. Muži utekajú pred mobilizáciou. V rieke našli telo ďalšieho utopeného a na našej východnej hranici zadržali len za posledných 7 dní takmer 50 Ukrajincov.

Zákon o mobilizácii na Ukrajine už viackrát sprísnil, nekompromisné opatrenia ale zatiaľ nemajú taký účinok, ako by si vláda želala. Vydanie brancov, ktorí ušli do krajín EÚ by privítali, avšak o ich návrate späť európske štáty zatiaľ nerozhodli.

Kým vlani v rovnakom čase zadržali na slovensko – ukrajinskej hranici štyri osoby, teraz ich boli desiatky. "V uplynulom týždni sme na vonkajšej hranici s Ukrajinou zaznamenali 26 prípadov jej neoprávneného prekročenia v smere z Ukrajiny do SR, pričom policajti predviedli na oddelenie spolu 45 osôb," informuje Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance. 

​Všetci boli ukrajinskej národnosti. "Ku neoprávnenému prekročeniu vonkajšej hranice došlo vo viacerých služobných obvodoch aj v severnej aj v južnej časti hranice," hovorí Kopernická. 

Ukrajinský dôchodca viezol dvoch mužoch oblečených v neoprénoch. Pri kontrole sa priznali, že plánovali preplávať rieku do Rumunska. Zaplatiť mali zhruba 3-tisíc dolárov. Iná skupina šiestich mužov zasa zaplatila dovedna 48-tisíc dolárov, len aby sa dostali za hranicu.

"Zosnulý muž je stredného veku a podľa známok na tele bol vo vode dlhú dobu. Zatiaľ sme telo neidentifikovali," stanovisko Pohraničnej služby Ukrajiny. Toto je ďalší prípad do tragickej štatistiky utopených osôb v horskej rieke. Je to už dvadsiata piata obeť od začiatku ruskej invázie. 

Títo muži smerujú nielen na Slovensko, no nelegálnymi cestami sa snažia dostať do Rumunska či Poľska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy