Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
801. deň na Ukrajine: Hlásia ďalšie útoky od Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci
Zdielať na

801. deň na Ukrajine: Hlásia ďalšie útoky od Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

KYJEV / Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci. Útoky na energetické systémy spôsobili škody za vyše miliardu dolárov. Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom.

​Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu oznámili, že počas uplynulej noci zostrelili 23 z 24 dronov Šáhid, ktoré na územie krajiny vyslala ruská armáda.

Nové útoky prišli v čase, keď pravoslávni veriaci na Ukrajine a v Rusku oslavujú Veľkú noc. Lídri oboch krajín sa pri príležitosti významného sviatku obrátili na obyvateľov s výzvami, aby sa zomkli v čase vojny.

Útoky na energetické systémy spôsobili škody za vyše miliardu dolárov

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to v nedeľu ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Dnes hovoríme o rozsahu škôd v hodnote vyše miliardy dolárov. No útoky pokračujú a je očividné, že tieto straty budú rásť," uviedol Haluščenko vo vyhlásení. Podľa ministra boli hlavné škody spôsobené na tepelných a vodných zariadeniach ako aj na prenosových systémoch energie.

Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny

Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári. Pred vojnou v Očeretyne žilo asi 3000 ľudí.

Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom

Tajné služby v rôznych európskych krajinách varujú vlády, že Rusko plánuje sabotážne akcie naprieč kontinentom, napísal dnes denník Financial Times (FT). Moskva podľa nich začala chystať bombové útoky a akcie namierené proti infraštruktúre na európskom území, a to buď sama alebo prostredníctvom svojich spojencov. Neberie pritom do úvahy možné civilné obete, uviedli zástupcovia tajných služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy