Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
800. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch dronmi hlásia požiare a zranených
Zdielať na

800. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch dronmi hlásia požiare a zranených

KYJEV / Rusko v noci na sobotu 4. mája zasypalo dronmi ukrajinský Charkov. Štyria ľudia utrpeli zranenia, vrátane dieťaťa. Po útoku vypukli tri požiare, najväčší hasili v skladových priestoroch. Ruská armáda útočila aj na Dnepro-petrovskú oblasť, kde sa zranili dvaja ľudia. Ďalšie údery smerovali na Niko-pol, ktorý leží pri zničenej Kachovskej priehrade. Poškodili viacero verejných budov, vrátane školy a banky. Moskva tvrdí, že protivzdušná obrana nad okupovaným Krymom zostrelila štyri rakety dlhého doletu, ktoré Kyjevu dodali Spojené štáty.

Po ruských útokoch dronmi hlásia požiare a zranených

Štyria ľudia v noci na sobotu 4. mája utrpeli zranenia pri ruskom dronovom útoku na ukrajinský Charkov, informujú ukrajinské médiá. Medzi zranenými je jedno dieťa. Ruská armáda útočila tiež na Dnepropetrovskú oblasť, odkiaľ sú hlásení dvaja zranení. Podľa šéfa Charkovskej oblasti Oleha Syněhubova vznikli v druhom najväčšom ukrajinskom meste tri požiare, najväčší bol v skladoch. Uviedol, že zasiahnuté boli samé civilné ciele. V nemocnici skončili dvaja ľudia, ďalších dvoch zranených záchranári ošetrili na mieste.

Moskva tvrdí, že sa nezameriava na civilné ciele, v Charkove a okolí však podľa tamojších úradov pravidelne útočí na civilnú infraštruktúru. V poslednom čase intenzita útokov zosilnela. Ukrajinská protivzdušná obrana informovala, že v noci na sobotu 4. apríla zostrelila všetkých trinásť bezpilotných lietadiel, ktoré nad Ukrajinu vyslalo Rusko.

Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym

Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu 4. mája ráno ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o strely ATACMS dodané Spojenými štátmi. Kyjev sa k tvrdeniu Moskvy zatiaľ verejne nevyjadril.

V utorok 22. apríla Ukrajina zaútočila na ruskú armádu na Kryme raketami, ktoré jej nedávno dodalo USA. Nezávislé médiá vtedy informovali o úderoch na tri základne na polostrove, ktoré si vyžiadali viacero obetí. Washington v uplynulých týždňoch oznámil, že Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci poskytne rakety ATACMS s ešte väčším doletom. Dostrel dosiaľ dodaných rakiet tohto typu bol obmedzený na 165 kilometrov.

​Ruské úrady začali trestné konanie proti Zelenskému

Ruské úrady začali trestné konanie proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a umiestnili ho na zoznam hľadaných osôb. Databáza ruského Ministerstva vnútra uvádza, že je ukrajinský prezident hľadaný podľa článku Trestného zákonníka, na základe ktorého ustanovenia bol Zelenskyj do zoznamu hľadaných osôb zaradený.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 začalo trestné konanie proti viacerým ukrajinským a ďalším európskym politikom. Vo februári zaradilo do zoznamu hľadaných osôb estónsku premiérku Kaju Kallasovú a desiatky ďalších politikov a činiteľov z pobaltských krajín. Moskva do zoznamu hľadaných osôb zaradila aj prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana, ktorý vlani pripravil zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvôli obvineniu z vojnových zločinov.

​Skupina G7 plánuje balík pomoci Ukrajine za 50 miliárd USD

Spojené štáty rokujú s blízkymi partnermi o poskytnutí pomoci Ukrajine vo výške až päťdesiat miliárd amerických dolárov. Tieto peniaze by boli splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív zmrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky. O tomto pláne diskutuje v rámci skupiny siedmich popredných ekonomík sveta G7 a USA a usilujú sa o uzavretie dohody na júnovom stretnutí skupiny v Taliansku.

Plán signalizuje silnú podporu zo strany Washingtonu a obnoví tlak na Európsku úniu, aby upustila od svojich námietok proti využitiu zmrazených ruských aktív. Hovorca amerického ministerstva financií a Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu sa k téme odmietli vyjadriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy