Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izrael dal Hamasu týždeň na uzavretie dohody, inak vstúpi do Rafáhu
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izrael dal Hamasu týždeň na uzavretie dohody, inak vstúpi do Rafáhu

GAZA / V čase, keď sa politické špičky Hamasu zišli so sprostredkovateľmi z Egypta, Izrael zdvihol varovný prst. Hnutiu Hamas dal týždeň na to, aby prijal návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov. V opačnom prípade začne izraelská armáda rozsiahlu pozemnú operáciu v Rafáhu. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena by izraelský útok na Rafáh spôsobil neprijateľné škody. V meste sa tlačí jeden a pol milióna ľudí presídlených z iných častí. Izrael podľa USA zatiaľ nepredložil prijateľný návrh na ich ochranu.

​Izrael dal Hamasu týždeň na uzavretie dohody, inak vstúpi do Rafáhu

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v Rafáhu na juhu Pásma Gazy. Káhira podľa egyptských predstaviteľov spolupracovala s Izraelom na upravenom návrhu prímeria, ktorý cez uplynulý víkend predložila Hamasu.

Očakávalo sa, že sa politické vedenie Hamasu o návrhu poradí so svojím vojenským krídlom v Pásme Gazy. Líder Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvár, ktorý sa pravdepodobne ukrýva v tuneloch a robí konečné rozhodnutia, podľa WSJ nereagoval. Hamas podľa egyptských zdrojov usiluje o dlhodobé prímerie a záruky od USA, že Izrael bude pokoj zbraní rešpektovať. Predstavitelia Hamasu zároveň vyjadrili obavy, že najnovší návrh prímeria je stále príliš všeobecný a dáva Izraelu možnosť boja obnoviť.

​Izraelský útok na Rafáh by spôsobil neprijateľné škody, tvrdí Blinken

Izraelský útok na Rafáh na juhu Pásma Gazy by podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena spôsobil neprijateľné škody. V meste sa tiesní okolo jeden a pól milióna ľudí presídlených z iných častí palestínskeho územia a podľa Spojených štátov Izrael nepredložil plán na ich ochranu pri zamýšľanej ofenzíve. Podľa šéfky Svetového potravinového programu Cindy McCainovej na severe Pásma Gazy panuje hladomor.

"Bez takéhoto plánu nemôžeme podporiť veľkú vojenskú operáciu proti Rafáhu, pretože škody by išli nad rámec toho, čo je prijateľné," povedal Blinken v piatok 3. mája neskoro večer v Arizone. Spojené štáty varovali Izrael, že ak by začal útok na Rafáh bez vierohodného plánu na ochranu civilistov, mohlo by to mať pre neho dôsledky. Izraelskí predstavitelia tento týždeň informovali Američanov o pláne na evakuáciu civilistov z Rafáhu. Názor USA, že ofenzíva bude znamenať riziko pre príliš vysoký počet nevinných palestínskych civilistov, sa však nezmenil.

​Izraelské sily zabili troch Palestínčanov pri zásahu na Západnom brehu Jordánu

Jeden z ľudí, o ktorých sa izraelské úrady domnievali, že je medzi rukojemníkmi držanými Hamasom, bol vyhlásený za mŕtveho po tom, ako sa jeho pozostatky našli v Izraeli. Podľa britskej BBC to potvrdila izraelská armáda. Ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas pri útoku v izraelskom pohraničí vlani 7. októbra zabili 1200 ľudí a 253 zavliekli do Pásma Gazy.

Armáda uviedla, že pozostatky Eljakima Libmana sa podarilo identifikovať na základe dôkladného komplexného vyšetrovania, ktoré viedli ozbrojené sily, polícia a národný ústav forenznej medicíny. Izraelské médiá informovali, že bol pochovaný zároveň s inou obeťou masakru na festivale Nova. Tridsaťdvaročný Libman tam pracoval ako člen ochrany.

​​Podľa časti amerických kongresmanov porušuje Izrael v Gaze zákony

Desiatky zákonodarcov z Demokratickej strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bieleho domu najavo, že sa domnievajú, že existuje dostatok dôkazov o tom, Izrael obmedzením dodávok do palestínskeho Pásma Gazy porušuje americké zákony. V liste, ktorý podpísalo 86 členov Snemovne reprezentantov za demokratov, sa píše, že obmedzenie dodávok pomoci do Gazy vyvoláva otázky, či Izrael dodržiava americký zákon o zahraničnej pomoci. Príjemcovia vojenskej pomoci financovanej Spojenými štátmi musia dodržiavať humanitárne právo a umožňovať dodávky americkej pomoci. 

Izraelská vláda podľa zákonodarcov opakovane nebrala do úvahy výzvy Spojených štátov, aby otvorila dostatok pozemných a námorných ciest pre dopravu pomoci do Pásma Gazy. Poukazujú tiež na správy, podľa ktorých Izrael nedokázal zabezpečiť dostatok dodávok potravín a zabrániť hladomoru. "Očakávame, že administratíva zabezpečí, aby Izrael dodržiaval existujúce zákony a podnikla všetky mysliteľné kroky na to, aby zabránila ďalšej humanitárnej katastrofe v Pásme Gazy," odkázali tiež zákonodarcovia Bidenovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy