Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Konflikt na Blízkom Východe: Pri leteckom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 7 humanitárnych pracovníkov
Zdielať na

Konflikt na Blízkom Východe: Pri leteckom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 7 humanitárnych pracovníkov

GAZA / ​Izrael čelí rozsiahlej kritike pre letecký úder v Pásme Gazy. Zahynulo pri ňom najmenej sedem pracovníkov humanitárnej organizácie, vrátane viacerých cudzincov. Izraelský premiér Netanyahu priznal zodpovednosť za útok. Vyhlásil, že k nemu došlo omylom. Vo vojne sa však podľa neho také veci stávajú. Izrael vraj urobí všetko preto, aby sa podobný incident už nezopakoval.

Letecký úder izraelskej armády zasiahol konvoj zložený z troch áut, opúšťajúci sklady v centrálnej časti Pásma Gazy. Tam práve zložili viac ako sto ton humanitárnej pomoci, ktorá dorazila do enklávy morským koridorom. Autá boli riadne označené logom spoločnosti a jej vedenie tvrdí, že ich pohyb koordinovalo s izraelskou armádou. "Práve som hovoril so zakladateľom spoločnosti. V mene izraelských obranných síl som vyjadril hlbokú sústrasť príbuzným aj celej organizácii," uviedol Daniel Hagari, hovorca izraelskej armády.

Medzi obeťami boli traja humanitárni pracovníci z Veľkej Británie, po jednom z Austrálie a Poľska. Ďalší mal dvojaké, americko-kanadské občianstvo. Incident vyvolal vo svete silné pobúrenie a volanie po jeho dôkladnom prešetrení. Francúzsky minister zahraničia ho označil za neospravedlniteľný. "Nerozumiem, ako sa niečo také môže stať. Hovoril som už s izraelským veľvyslancom a ten ma ubezpečil, že Poľsko bude plne informované o výsledkoch vyšetrovania," vyhlásil Radoslaw Sikorski, poľský minister zahraničia.

Humanitárna organizácia, ktorej pracovníci pri údere zahynuli, okamžite zastavila svoju činnosť v Pásme Gazy. K rovnakému kroku pristúpilo aj viacero ďalších spoločností pracujúcich v enkláve. Zároveň varovali pred hrozbou rozšírenia hladomoru, keďže bez ich asistencie sa civilisti v Gaze nedostanú k humanitárnej pomoci.

​Hizballáh hrozí Izraelu odplatou za útok na iránsky konzulát v Damasku

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh pohrozilo v utorok (2. 4.) Izraelu "odplatou" za zabitie dvoch generálov iránskych Revolučných gárd, čoho sa mal dopustiť pri pondelkovom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Tento zločin sa nezaobíde bez toho, aby nepriateľ dostal trest a odplatu," ohlásil Hizballáh. Iránske Revolučné gardy v pondelok oznámili, že pri zmienenom útoku prišli o dvoch brigádnych generálov, a to Mohammada Rezú Záhediho a jeho zástupcu Mohammada Hádího Hádžího Rahímího, ako aj ďalších piatich dôstojníkov.

Záhedi bol jedným z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie, pričom pôsobil v Libanone, Sýrii aj na palestínskych územiach. Podľa vyhlásenia Hizballáhu bol "jedným z prvých, ktorí pomáhali, obetovali sa a vytrvali mnoho rokov" v práci pre toto "hnutie odporu" v Libanone.

Izrael sa k pondelňajšiemu útoku odmietol vyjadriť, čo pri podobných incidentoch ani nemá vo zvyku. Teherán útok ostro odsúdil, obvinil z neho "sionistický režim" a pohrozil odvetnou reakciou. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na útok reagovalo. Útok medzičasom odsúdila aj Moskva, ktorá z neho taktiež obvinila Izrael.

​Izrael zohľadní námietky USA k plánovanej ofenzíve v Rafahu

Izrael v pondelok súhlasil s tým, že zohľadní obavy Spojených štátov týkajúce sa jeho plánovanej ofenzívy v meste Rafah v Pásme Gazy, v ktorom sa pred bojmi v palestínskej enkláve ukrýva vyše milión civilistov. Oznámil to Biely dom po zhruba dvojhodinových videorozhovoroch oboch strán, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Na rozhovoroch sa zúčastnili minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ako aj izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a tamojší poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

"Americká strana vyjadrila svoje obavy z rôznych postupov v Rafahu. Izraelská strana súhlasila, že tieto obavy zohľadní a vo veci bude viesť ďalšie rokovania," uviedol Biely dom. Zmienené nadväzujúce rokovania by sa mali uskutočniť už na budúci týždeň a zahŕňať aj osobné rozhovory.

Izraelská delegácia mala pôvodne už minulý týždeň vycestovať do Izraela, aby tam s americkými predstaviteľmi rokovala o tvojej plánovanej ofenzíve v Rafahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však cestu zrušil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila 25. marca vôbec prvýkrát rezolúciu vyzývajúcu na prímerie v Gaze. To sa podarilo vďaka tomu, že USA sa zdržali hlasovania a rezolúciu nevetovali, ako doposiaľ mali vo zvyku.

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová novinárom povedala, že zámer pondelkových rokovaní sa zhodoval s cieľom zrušenej návštevy izraelskej delegácie. Išlo podľa jej slov o to, "pochopiť, aké sú ich plány pre akýkoľvek typ operácie v Rafahu ... ako sa budú pohybovať" na takomto mieste, kde je koncentrovaných vyše milión ľudí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy