Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku

Zdroj: TASR

GAZA / Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy si podľa najnovšej bilancie vyžiadala už takmer 33 tisíc životov. Desiatky mŕtvych objavili palestínske úrady v nemocnici Šífá potom, ako oblasť opustila izraelská armáda. Miestne úrady pod správou Hamasu hovoria o minimálne 300 obetiach v nemocnici a jej okolí. Izraelské jednotky odštartovali operáciu v nemocnici pred 2 týždňami a premiér Benjamín Netanjahu ju označil za veľký úspech. Potvrdil, že armáda zabila vyše 200 teroristov a stovky ďalších zajala. Počas razie zhabali zbrane, muníciu aj dokumenty.

Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku, uviedli iránske médiá

Izrael zaútočil na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom hlavnom meste Damasku, uviedli v pondelok 1. apríla podľa agentúry Reuters iránske oficiálne médiá. Podľa vyhlásenia exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvoláva agentúra DPA, zomrelo pri výbuchu šesť ľudí.

Podľa iránskej arabskojazyčnej štátnej televízie Al-Alam bola budova iránskeho konzulátu úplne zničená. Sýrska agentúra SANA predtým uviedla, že bližšie neurčená budova blízko Damasku utrpela veľké škody a že zničené sú aj susedné stavby. Správy sýrskej agentúry hovorili aj o zachytení "nepriateľských cieľov" sýrskou protivzdušnou obranou.

Aktivisti z exilovej organizácie SOHR uviedli, že na mieste zásahu v blízkosti iránskeho veľvyslanectva zahynulo šesť ľudí. Zo správy však nie je jasné, či zasiahnutá budova bola súčasťou areálu veľvyslanectva Iránu alebo nie, uviedla DPA. Podľa iránskeho štátneho rozhlasu, na ktorého informácie odkazuje agentúra DPA, je nepravdepodobné, že by sa v budove veľvyslanectva v čase náboženského sviatku nachádzali nejakí zamestnanci. Iránske štátne médiá neskôr uviedli, že iránsky veľvyslanec a jeho rodina vyviazli bez zranení.

​Pri izraelskom útoku v Damasku zomrel podľa médií veliteľ revolučných gárd

Izrael zaútočil na budovu iránskeho konzulátu v sýrskom hlavnom meste Damasku, uviedli v pondelok 1. apríla podľa tlačových agentúr iránske médiá a sýrske oficiálne zdroje. Cieľom bol podľa agentúry Reuters zrejme vysokopostavený veliteľ iránskych revolučných gárd. Podľa vyhlásenia exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvoláva agentúra DPA, zomrelo pri výbuchu šesť ľudí.

Podľa iránskej arabskojazyčnej štátnej televízie Al-Alam bola budova iránskeho konzulátu úplne zničená. Sýrske ministerstvo obrany citované agentúrou AFP uviedlo, že Izrael vykonal útok na prístavbu budovy iránskeho veľvyslanectva v Damasku. Všetky osoby, ktoré sa tam v tom čase nachádzali, boli zabité alebo utrpeli zranenia, dodalo sýrske ministerstvo.

Nemenovaný zdroj agentúry Reuters z prostredia libanonských bezpečnostných zložiek uviedol, že pri útoku zomrel veliteľ revolučných gárd Mohammad Rezá Zahádí. Smrť potvrdila tiež iránska polooficiálna tlačová agentúra SNN, ktorá Zahádího označila za veliteľa iránskych jednotiek Kuds, ktoré podporujú sieť spojencov Teheránu v zahraničí.

​Palestínske úrady hovoria o desiatkach mŕtvych v nemocnici Šífa

Desiatky mŕtvych objavili palestínske úrady v nemocnici Šífa v Pásme Gazy po tom, čo zariadenia po zásahu opustili tanky a vozidlá izraelských jednotiek. Uviedlo to dnes ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou radikálneho hnutia Hamas, napísala agentúra AFP. Miestny úrad civilnej obrany rovnako kontrolovaný Hamásom hovorí podľa agentúry DPA o zhruba 300 mŕtvych v nemocnici a jej okolí. Izraelská armáda dnes podľa agentúry Reuters potvrdila, že operáciu v Šífe zameranú proti islamistom dokončila a svoje sily stiahla.

Izraelské jednotky začali raziu v nemocnici pred dvoma týždňami. Podľa novinára AFP a očitých svedkov nemocničný komplex dnes skoro ráno opustila armádne vozidlá. Izraelská armáda stiahnutie neskôr potvrdila a uviedla, že počas operácie pri stretoch zabila palestínskych ozbrojencov a zabavila zbrane a spravodajské dokumenty. Akcia v nemocnici, ktorá bola pred súčasným izraelsko-palestínskym konfliktom najväčšia v Pásme Gazy, bola podľa armády vedená tak, aby sa "predišlo spôsobenia ujmy civilistom, pacientom a lekárskym tímom".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v nedeľu večer označil raziu proti Hamasu za veľký úspech. Povedal, že bolo zabitých viac ako 200 teroristov a stovky sa ich vzdali. "V areáli a v okolí nemocnice Šífa boli nájdené desiatky tiel mučeníkov, niektoré v stave rozkladu," tvrdí miestne ministerstvo zdravotníctva v tlačovej správe. Zároveň uvádza, že izraelské jednotky pred svojím odchodom nemocničné budovy zapálili a areál je "značne poškodený".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy