Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rozvoju vzájomnej spolupráce medzi SR a Azerbajdžanom nič nebráni
Zdielať na

Rozvoju vzájomnej spolupráce medzi SR a Azerbajdžanom nič nebráni

Google News Button Sledovať správy

BAKU / Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj ďalšej vzájomnej spolupráce firiem z obidvoch krajín. Uviedol to v utorok 7. mája po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico. Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

Projekt pomôže aj Ukrajine

"Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry, musí byť pre každého zaujímavá," zhodnotil Fico. Slovensko bude podľa neho rešpektovať férové ceny za dovoz tohto zemného plynu. Zároveň avizoval, že Slovensko v tejto súvislosti vytvorí pozitívnu atmosféru na európskej úrovni, aby "nikto okolo toho zase nešpekuloval". Projekt môže byť podľa neho prospešný pre Slovensko, okolité krajiny, Azerbajdžan aj pre Ukrajinu, ktorá bude poskytovať tranzit tohto plynu.

Fico ocenil aj spoluprácu, ktorá sa rozbieha v oblasti zbrojárstva. "Myšlienka spoločných podnikov na území Azerbajdžanu je atraktívna pre každého. U nás je garanciou minister obrany, ktorý dáva obrovskú energiu do podpory zbrojárskeho priemyslu na Slovensku a určite urobí všetko pre to, aby táto iniciatíva bola úspešná aj mimo hraníc Slovenskej republiky," priblížil slovenský premiér. 

Slovensko chce byť podľa Fica "mostom" medzi Európskou úniou a Azerbajdžanom a ponúknuť EÚ objektívne informácie o situácii v krajine, ktorú označil podobne ako SR za štát so suverénnou zahraničnou politikou, pri rešpektovaní pravidiel medzinárodného práva. "Máme svoju vlastnú skúsenosť, my zdieľame vašu skúsenosť a budem viesť našu diplomaciu, aby pohľad na všetky udalosti, ktoré sú spojené s vašou krajinou, bol maximálne objektívny," dodal Fico.

Azerbajdžane vidíme obrovské príležitosti pre slovenské firmy

Energetika, dovoz nerastných surovín, obranný priemysel či informačno-komunikačné technológie. To sú hlavné oblasti, v ktorých môžu spolupracovať slovenské a azerbajdžanské firmy. "Azerbajdžan je jednou z reformátorských krajín južného Kaukazu. Vidíme tu obrovské príležitosti pre slovenské firmy spolupracovať na rozvoji Azerbajdžanu, pretože ekonomický rast je tu pomerne veľký," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá je súčasťou delegácie Róberta Fica pri oficiálnej návšteve Azerbajdžanu.

V oblasti energetiky spomenula napríklad podpísanie memoranda o výstavbe malých vodných elektrární. "Ďalej je to z pohľadu Slovenska dovoz nerastných surovín, obranný priemysel, informačno-komunikačné technológie, výstavba Smart Village a ostatné veci, ktoré Azerbajdžan dáva do svojich reformných plánov," priblížila možnosti spolupráce Saková.

Chceme sa odstrihnúť od ruského plynu

Poukázala na to, že Azerbajdžan zohráva pomerne veľkú úlohu v oblasti diverzifikácie plynu pre strednú a východnú Európu. "My pevne veríme, že sa nám podarí nadviazať kontakt a spoluprácu v oblasti dodávok plynu na Slovensko a do východnej a strednej Európy. Vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sme plyn z Azerbajdžanu mohli dovážať na Slovensko a odstrihnúť sa od ruského plynu," uviedla ministerka s tým, že Azerbajdžan plánuje do budúcnosti ďalšie zvýšenie ťažby plynu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy