Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vyhrážky bombovej hrozby dostali banky a elektrodomy na celom Slovensku
Zdielať na

Vyhrážky bombovej hrozby dostali banky a elektrodomy na celom Slovensku

BRATISLAVA / Bombové anonymy okrem škôl dostali v utorok 7. mája aj banky a elektrodomy po celom Slovensku. Aj v tomto prípade prišli výhražné správy do emailov. Našťastie ani v jednom prípade sa bombová hrozba nepotvrdila.

Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok 7. mája ráno pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Pre TASR to potvrdil PR manažér VÚB Dominik Miša.

Anonymnú správu o údajnej hrozbe dostala banka v ranných hodinách, v spolupráci s políciou boli následne vykonané všetky potrebné opatrenia. "Väčšina pobočiek, kde sa žiadna hrozba nepreukázala, je už otvorená pre klientov," uviedol Miša. Bombovú hrozbu preverovali policajti napríklad v Žiari nad Hronom, uzavreté boli aj priľahlé budovy vrátane pošty. "Polícia zabezpečila okolie budov a na mieste vykonáva všetky potrebné úkony," informovala na sociálnej sieti samospráva.

E-mail najskôr prišiel do call centra, potom do pobočiek

Výhražný email im prišiel do call centra a písalo sa v ňom že v jednej z pobočiek je bomba. Prehľadať tak museli všetky do jednej a nechápaví kupujúci sa tak museli otočiť pričom predajne otvorili až po ich skontrolovaní. "Príslušníci HaZZ Košického kraja asistovali príslušníkom polície na viacerých miestach pri nahlásenej udalosti nástražných výbušných systémov," ozrejmil Jozef Bálint, hovorca HaZZ v Košiciach. 

V ranných hodinách prišla anonymná správa o údajnej hrozbe aj do pobočiek jednej z bánk. Scenár bol rovnaký ako aj v ostatných prípadoch. "V spolupráci s Políciou SR sme podnikli všetky potrebné opatrenia. Väčšina pobočiek, kde sa žiadna hrozba nepreukázala, bola už od rána otvorená pre klientov, ostatné sme otvorili po ďalšej kontrole bezpečnostnými zložkami," priblížil Dominik Miša, hovorca VÚB banky. "110 útokov na budovy bánk a 40 hrozieb útokov na budovy predajní elektrotechniky," upresnil Roman Hájek, hovorca prezídia Policajného zboru SR. 

Našťastie ani v jednom z prípadov sa bombová hrozba nepotvrdila. "Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu emailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi," dodal Hájek. 

Polícia eviduje necelých 1 000 prípadov

Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa," skonštatovali policajti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy