Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Piatykrát Ruským prezidentom. Vladimir Putin oficiálne zložil prísahu
Zdielať na

Piatykrát Ruským prezidentom. Vladimir Putin oficiálne zložil prísahu

MOSKVA / Vladimír Putin sa po piatykrát stal ruským prezidentom a pri moci je už v podstate štvrťstoročie. Kariéru začínal ako dôstojník tajnej služby KGB, niekoľko rokov pôsobil v Nemeckej demokratickej republike. Po páde komunizmu sa na krátky čas stal šéfom Federálnej bezpečnostnej služby FSB, nástupkyne KGB. Od roku 2000 bol riadne zvolený prezident – voľby vyhral už v prvom kole.

​Život v Rusku sa na chvíľu zastavil. Teda, aspoň pre politické špičky v honosnej sieni kremeľského paláca. Za takéhoto potlesku a fanfár sa totiž Vladimir Putin už po piaty raz ujal prezidentskej stoličky. Počas inaugurácie zložil prísahu a nevynechal ani odkaz pre Západ. "Boli sme a budeme naďalej otvorení posilňovaniu dobrých vzťahov so všetkými krajinami, ktoré považujú Rusko za spoľahlivého a čestného partnera. Neodmietame ani dialóg so západnými krajinami. Voľba je na nich. Či sa budú snažiť brzdiť rozvoj Ruska alebo pokračovať v politike agresie, či nepretržitého nátlaku alebo hľadať cestu k spolupráci a mieru," vyjadril sa Putin.

Aj keď bola táto ceremónia veľkolepá, Vladimir Putin si totiž okrem iného vychutnal prehliadku vojakov či sa zúčastnil pravoslávnej omše, bola iná ako tie predchádzajúce. Chýbali na nej viacerí diplomati zo západu. "Ten menoslov každopádne je pomerne zahanbujúci. Keď si to porovnáme s inauguráciami prezidenta Putina v tých prvých rokoch jeho toho takzvaného raného putinizmu, možno do roku 2007, 2008, keď naozaj svojich zástupcov na najvyššej úrovni posielali všetky krajiny - vrátane USA," informoval historik a publicista Juraj Kríž.

Dôvodom absencie viacerých diplomatov na inaugurácii je vojna na Ukrajine, ale aj stav demokracie v Rusku. Na ceremónii chýbali zástupcovia Európskej únie, Spojených štátov, Nemecka, Spojeného kráľovstva či Česka.

Stanovisko Českej a Slovenskej republiky

"Naše vzťahy nie sú na takej úrovni, aby oficiálny zástupca Českej republiky navštívil inauguráciu Putina," uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Naopak, pozvanie prijali zástupcovia z Maďarska, Grécka, Cypru, Malty, Francúzska a aj Slovenska. Na ceremónii sa zúčastnil diplomatický zástupca našej krajiny. "SR si uvedomuje zložitosť situácie, ale napriek tomu je proti vytváraniu novej železnej opony a takýto postoj potvrdzujú aj tie európske krajiny, ktoré na inauguráciu posielajú svojich diplomatických zástupcov," tak znelo stanovisko ministerstva zahraničných vecí SR.

Publicista a novinár Jiři Just, ktorý žije v Rusku v rozhovore pre JOJ 24 priblížil, že pre samotných Rusov nebola inaugurácia neobvyklá. Vladimir Putin si ňou podľa neho len upevnil moc. "Rusko zostane takým akým je, pretože tým určujúcim, kto vedie to Rusko je práve Vladimir Putin a ak on bude už po piate pri moci, sotva on bude chcieť zmeniť svoj kurz," vyjadril sa Just. Pre Vladimira Putina to nemusí byť posledné funkčné obdobie. V roku 2021 totiž podpísal zákon na zmenu ústavy, ktorý mu umožňuje kandidovať ešte dvakrát a vládnuť Rusku až do svojich 83-rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy