Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda otvára ďalší prechod do Gazy
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda otvára ďalší prechod do Gazy

TEL AVIV / Izraelská armáda oznámila, že znovu otvára prechod Kerom Šalom z Izraela do Pásma Gazy. Uzavretý bol od nedele (5.5) po útoku hnutia Hamas, ktoré u neho zabilo štyroch izraelských vojakov.

​Neďaleký prechod Rafáh, ktorý je od vlaňajšieho októbra hlavným miestom vstupu humanitárnej pomoci pre civilistov vo vojnou zničenom Pásme Gazy a ktorý v utorok obsadila izraelská armáda, zostáva zatvorený, informuje agentúra AP. "Kamióny s pomocou už prichádzajú na priechod (Kerem Šalom). Po dôkladnej prehliadke budú vpustené do Gazy," uviedol úrad COGAT, ktorý má na starosti palestínske civilné záležitosti a ktorý spadá pod izraelské ministerstvo obrany. Na sieti X tiež napísal, že otvorený je aj prechod Erez na severe Pásma Gazy.

Prechod Kerom Šalom, ktorý je na hranici Izraela a Pásma Gazy, Izrael pre humanitárnu pomoc do Gazy otvoril vlani v decembri. Medzinárodné spoločenstvo a charitatívne organizácie vtedy naliehali, že dodávky potravín a liekov pre civilistov sú nedostatočné. Od konca októbra fungoval len prechod Rafáh. V nedeľu (5.5) Izrael prechod Kerom Šalom uzavrel, keď príslušníci palestínskeho hnutia Hamas ostreľovali izraelských vojakov pri tomto prechode a štyroch z nich zabili.

V utorok (7.5) izraelská armáda obsadila z palestínskej strany priechod Rafáh, ktorý je na hranici s Egyptom a cez ktorý sa do Gazy dostávalo najviac humanitárnej pomoci, tiež po kontrole izraelskými úradmi. Rafáh je dôležitý aj preto, že sa cez neho do Egypta dostávalo denne niekoľko desiatok zranených, a tiež preto, že sa do Gazy cez neho vozilo palivo. To je dôležité pre generátory elektriny, ktorej dodávky Izrael po teroristickom útoku Hamasu z vlaňajšieho 7. októbra na jeho území zastavil, a tiež pre distribúciu pomoci po Pásme Gazy.

Operácia v Rafáhu

Obsadením prechodu Rafáh dostal Izrael pod kontrolu všetky prechody do Pásma Gazy prvýkrát od roku 2005, kde sa z tohto územia, rozlohou menšieho ako Praha (asi 2,3 milióna obyvateľov), na základe mierových dohôd stiahol. Dva roky nato sa tam vlády násilím ujalo hnutie Hamas. Izrael v noci na utorok začal pozemnú operáciu v časti Rafáhu, čo je oblasť, kam pred bojmi od októbra ušiel vyše milióna ľudí z ďalších častí Pásma Gazy.

Ani nie deň pred tým, v pondelok ráno (6.5), izraelská armáda začala vyzývať civilistov vo východnej časti Rafáhu, aby sa evakuovali k pobrežiu do oblasti Mavásí, ktorá už je ale úplne zastavaná stanmi s utečencami, či do blízkeho mesta Chán Júnis. To je ale zničené skorším izraelským bombardovaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy