Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vyčínanie vandalov: Zničili jedinečné rezbárske kúsky
Zdielať na

Vyčínanie vandalov: Zničili jedinečné rezbárske kúsky

SLAVOŠOVCE / Pri tuneli v obci Slavošovce, cez ktorý nikdy nešiel vlak, vyrástla nádherná oddychová zóna. Umeleckí rezbári tam vytvorili sochy, lavičky či hojdačky na motívy rozprávok Pavla Dobšinského a to všetko na vlastné náklady. Vandali asi nemajú radi rozprávky, v noci podpálili drevený vláčik.

Podobnú lavičku, ktorá funguje na princípe hojdania sa nohami na Slovensku nenájdete. Rovnaká je len v Prahe na Václavskom námestí. Aj tú však vandali zničili. "Keď to pôjde tento valec týmto spôsobom, že sa to bude ničiť, tak ľudí tiež prestane baviť to donekonečna opravovať," vyjadril sa spoluautor prvkov Rudolf Pažitka. Oddychová zóna dýcha rozprávkami Pavla Dobšinského. Prekrásnym dreveným prvkom, ktoré vandali neustále ničia kazí dojem aj neporiadok, ktorý tu po sebe zanechávajú. "Tu to je tak, že skonzumujem a vyhodím a potom my to musíme ručne zbierať aspoň dvakrát do týždňa," uvádza Pažitka.

Celú oddychovú zónu vytvorila skupina nadšencov vo svojom voľnom čase a na vlastné náklady. Dokonca sa tu uskutočnilo aj sympózium umeleckých rezbárov. "Je to úžasná škoda, hlavne morálna, lebo na tom sa narobilo kopu ľudí, to nebolo robené z euro projektov," vyhlasuje Pažítka. Kasička na dobrovoľný príspevok pre udržiavanie tejto oddychovej zóny tu nevydržala ani týždeň, vandali ju rozbili a peniaze z nej ukradli. Ďalšia rana prišla včera v noci, vandali podpálili drevený vláčik, ktorý slúžil ako altánok. Okrem iného sa v ňom nachádzali mohutné kreslá vytvorené z jedného kusa dreva. "To sme vlastnoručne vypilovali, potom dlátom, bolo to nádherné, že jak to dokázal niekto aj podpáliť.... " nechápe Pažitka.

"Je veľkou škodou, že si nevážime, čo sme si tu vybudovali a že si to nechceme udržať aj do budúcna, aby sme naozaj tento náš pekný kraj zviditeľnili," vyjadrila sa starostka obce Angela Kolesárová. "Je to smutné, keď si predstavím ako ťažko sme vyrábali aj tie kreslá veď to bola fyzicky namáhavá robota a robili sme to po pracovnej dobe a cez soboty nedele," dodáva Pažitka.

"Po ukončení obhliadky miesta udalosti začal poverený príslušník PZ trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci," informovala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. Polícia po páchateľoch intenzívne pátra. V prípade, že máte akékoľvek informácie ku tomuto prípadu, oznámte ich na známom telefónnom čísle 158.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy