Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
808. deň na Ukrajine: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode údajne vytiahli šesť tiel
Zdielať na

808. deň na Ukrajine: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode údajne vytiahli šesť tiel

Zdroj: TASR

KYJEV / V ruskom pohraničnom regióne Belgorod bola pri údajnom raketovom útoku vážne poškodená obytná výšková budova. Ruské úrady spočiatku informovali o siedmich mŕtvych, neskôr ale gubernátor Belgorodskej oblasti vyhlásil, že k obetiam na životoch nedošlo. Najmenej 19-ľudí bolo zranených, vrátane dvoch detí. Pod troskami uviazlo niekoľko záchranárov, po tom ako sa na nich počas zásahu zrútila strecha. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že budovu zasiahli časti ukrajinskej rakety, ktorú zostrelila proti-vzdušná obrana. Kyjev sa k incidentu zatiaľ nevyjadril.

Rusko: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov predtým na Telegrame oznámil, že vchod sa zrútil v dôsledku priameho zásahu granátom počas ukrajinského ostreľovania. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dom bol poškodený v dôsledku dopadu úlomkov zo zostrelenej ukrajinskej rakety Točka-U. Asi hodinu po náraze sa zrútilo aj podkrovné podlažie a strecha, nachádzajúca sa nad zničeným vchodom, v dôsledku čoho utrpeli traja záchranári zranenia rôzneho stupňa.

Podľa oficiálnych údajov sú medzi obeťami aj dve deti — 1,5-mesačné dieťa a 16-ročný chlapec. 18 ľudí utrpelo zranenia. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné konanie vo veci teroristického útoku. Ukrajinská strana obvinenia zo zodpovednosti za útok zatiaľ oficiálne nekomentovala. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že o „barbarskom“ raketovom útoku Ukrajiny na bytový dom v meste Belgorod bol informovaný aj ruský prezident Vladimir Putin.

Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, hlásia najmenej 7 obetí

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na sociálnej sieti zverejnil video, na ktorom je pozorovateľné zrútenie tejto budovy. Pripomenul, že Belgorod a rovnomenná oblasť boli terčom rozsiahlych útokov ukrajinských ozbrojených síl. Celý úsek budovy - od desiateho až po prvé podlažie - sa zrútil po zásahu delostreleckým granátom. O život podľa ruských médií prišlo najmenej sedem osôb osoby a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že budovu poškodila balistická riadená strela typu Točka, ktorú zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany, píše Reuters. Ukrajina sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila a Reuters nebola bezprostredne schopná potvrdiť správy sprostredkované oboma stranami priamo z bojiska. Ukrajina a Rusko tvrdia, že svoje útoky na civilistov nesmerujú. 

Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti

Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe. Rusko v piatok spustilo ofenzívu na východe Ukrajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v nedeľu oznámil, že z tejto oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí. 

Synehubov tiež uviedol, že pri nedeľnom útoku zomrel jeden muž v jednej dedine v Charkovskej oblasti a ďalšia osoba utrpela zranenia vo Vovčansku.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že boje zúrili medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny.

Synehubov: Z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí

"Celkovo sme evakuovali 4073 ľudí," uviedol Synehubov v príspevku na sociálnych sieťach. Zároveň uviedol, že pri nedeľnom útoku zomrel jeden muž v jednej dedine v tejto oblasti a ďalší bol zranený v meste Vovčansk, ktoré malo ešte pred piatkovou ofenzívou asi 3000 obyvateľov. Ukrajinské úrady v piatok oznámili, že Rusko zaútočilo na Charkovskú oblasť a mierne postúpilo do pohraničnej zóny, z ktorej ho ukrajinská armáda vytlačila pred takmer dvomi rokmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že ukrajinská armáda podniká v pohraničí Charkovskej oblasti protiútoky. "Aktuálne je našou prioritou narušiť plány ruskej ofenzívy," skonštatoval Zelenskyj a dodal, že je potrebné, aby vojenskú iniciatívu opäť prebrala Ukrajina. Zdôraznil aj dôležitosť rýchlej dodávky zbraní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy