Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
810. deň na Ukrajine: Blinken neohlásene navštívil Kyjev. Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní, vyhlásil
Zdielať na

810. deň na Ukrajine: Blinken neohlásene navštívil Kyjev. Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní, vyhlásil

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Po ruských útokoch na Charkov hlásia štyroch zranených. ​Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou. Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní, vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom (14. 5.) stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. ​Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak vo Volgogradskej oblasti. ​Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku.

​Po ruských útokoch na Charkov hlásia štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. V utorok ráno utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia jeden muž a tri ženy, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

Dodal, že Rusko na Charkov, ktoré je druhým najväčším mestom na Ukrajine, zaútočilo svojimi novými bombami UMPB D-30. Ide o zlepšené vysoko presné navádzané bomby z čias Sovietskeho zväzu, ktoré sa dokážu správať ako strely s plochou dráhou letu. Reuters upozorňuje, že tvrdenia Synehubova nedokázal nezávisle overiť, pričom Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

Rusko koncom minulého týždňa obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Ruská armáda tam podniká útoky na nových územiach a v malých skupinách v snahe rozšíriť front a roztiahnuť ukrajinských vojakov, tvrdí Kyjev. Ukrajina i Rusko popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilistov. Ozbrojený konflikt, ktorý vypukol po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022, si vyžiadal už tisíce obetí na životoch a milióny vysídlených ľudí. V jeho dôsledku sa stali z niektorých ukrajinských miest ruiny, pričom koniec vojny je v nedohľadne.

​Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP. V oblasti bol stav pohotovosti a bolo počuť explózie. Informácie o zneškodnených raketách však nebolo možné bezprostredne overiť.

Najmenej 15 ľudí prišlo o život v nedeľu po útoku na viacpodlažnú budovu v Belgorode, ktorej časť sa následne zrútila. Moskva vinu za tento útok pripísala Ukrajine, ktorá podľa ruských predstaviteľov požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire. Kyjev sa k situácii oficiálne nevyjadril.
Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa sú ruské pohraničné oblasti opakovane terčmi útokov.

​Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Blinken dodal, že prichádzajúca pomoc pre Kyjev bude mať veľký význam v boji proti pokračujúcej ruskej agresii. Ubezpečil zároveň ukrajinského prezidenta, že USA sú pripravené pomôcť Kyjevu, aby sa časom "postavil na vlastné nohy ekonomicky, vojensky a demokraticky". Zelenskyj ocenil "kľúčovú" pomoc od Spojených štátov a zdôraznil najväčší deficit krajiny – protivzdušnú obranu. Ukrajinský prezident Blinkenovi povedal, že jeho krajina potrebuje dve batérie protivzdušnej obrany pre mesto Charkov na severovýchode krajiny, ktoré je vystavené ruským náletom.

Blinken pricestoval do Kyjeva v utorok na vopred neohlásenú návštevu. "Vrátil som sa dnes do Kyjeva, aby som potvrdil našu neotrasiteľnú podporu pre Ukrajinu, brániacu svoju slobodu voči ruskej agresii," napísal minister na sociálnej sieti X. Ide o jeho štvrtú návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Americký Kongres pred niekoľkými týždňami schválil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorému však predchádzali niekoľkomesačné rokovania a nezhody.

​Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak vo Volgogradskej oblasti

Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ruské železnice v utorok ráno uviedli, že vlak sa vykoľajil v stanici Kotluban v dôsledku "zásahu neautorizovaných osôb". Podľa ruských médií je príčinou dronový útok, o ktorom informoval napríklad populárny kanál Baza na sociálnej sieti Telegram, ktorý je napojený na ruské tajné služby.

Po nehode začala horieť cisterna s naftou a vagóny naložené drevom, uviedla agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Agentúra TASS informovala, že v dôsledku vykoľajenia bolo poškodených asi 300 metrov železničnej trate. Ruské železnice už skôr uviedli, že podľa predbežných informácií si nehoda nevyžiadala nijakých zranených.

Ukrajinskí predstavitelia incident bezprostredne nekomentovali. Kyjev však v minulosti uviedol, že podniká sabotážne útoky na ruskú železničnú sieť, aby narušil ruskú vojenskú logistiku. Ukrajina tvrdí, že útoky na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru podkopávajú ruské vojnové snahy a sú reakciou na nespočetné množstvo smrteľných ruských útokov na ukrajinskú infraštruktúru.

​Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v pravidelnej aktualizácii o situácii na bojisku uviedla, že počet ruských útokov na severe Charkovskej oblasti klesol. Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že jeho jednotkám sa podarilo posilniť si taktické pozície a spôsobiť škody ukrajinskej armáde v okolí pohraničných obcí a miest vrátane mesta Vovčansk, všíma si agentúra AFP.

Ruský rezort obrany okrem toho medzičasom oznámil, že jeho armáda sa podarilo dobyť v Charkovskej oblasti ďalšiu obec. "Jednotky skupiny Sever oslobodili obec Bugruvatka (po ukrajinsky Buhruvatka) v Charkovskej oblasti a postúpili hlboko za ukrajinské obranné línie," uviedol rezort. Reuters upozorňuje, že správy nemožno nezávisle overiť.

Rusko obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany krátko na to oznámilo dobytie niekoľkých obcí. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského robí ukrajinská armáda všetko, čo jej v je silách, aby Rusku zabránila rozšíriť front a spustila preto protiútok, píše agentúra DPA.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pritom vyjadril v utorok presvedčenie, že situácia v Charkovskej oblasti smeruje k stabilizácii. Varoval však, že Rusko by do oblasti mohlo v nasledujúcich dňoch vyslať ďalšie posily. Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) chce Rusko v Charkovskej oblasti zrejme vytvoriť nárazníkovú zónu medzi svojim územím a Ukrajinou. Tento cieľ pritom Moskva zrejme uprednostní pred hlbším prienikom do Charkovskej oblasti, domnievajú sa analytici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy