Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zahraničné médiá a poslanci reagujú na atentát na Roberta Fica. Vyjadrili sa Macron, Orbán, Biden, Putin aj Zelenskyj
Zdielať na

Zahraničné médiá a poslanci reagujú na atentát na Roberta Fica. Vyjadrili sa Macron, Orbán, Biden, Putin aj Zelenskyj

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra potvrdilo atentát na premiéra. Na atentát reagujú zahraničné média ako BBC a The Guardian aj politickí činitelia mnohých krajín.

BBC:

The Guardian:

Politico:

Slovenského premiéra Roberta Fica dnes po rokovaní vlády zastrelili, informovali miestne médiá, pričom utrpel zranenia hlavy a hrudníka predtým, ako ho z miesta činu odviedla jeho ochranka.

Súčasný predseda vlády Českej Republiky na svojom Twitteri napísal:

Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo.

— Petr Fiala (@P_Fiala) May 15, 2024

Český prezident: Malo by to byť pre nás varovaním

Francúzsky prezident Emmanuel Macron:

Miloš Zeman:

Ruský prezident Vladimir Putin:

Vyhlásenie prišlo aj z Kremľa. Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť". "Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

Americký prezident Joe Biden:

"Znepokojujú ma správy o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Jill a ja sa modlíme za jeho rýchle uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a ľudí na Slovensku. Odsudzujeme tento hrozný akt násilia. Naša ambasáda je v úzkom kontakte s vládou SR a je pripravená pomôcť," znelo vyjadrenie Bieleho domu.

Micheál Martin - Írsky minister obrany:

"Som hlboko šokovaný a zhrozený útokom na slovenského premiéra Roberta Fica. Táto ohavná a bezohľadná streľba je priamym útokom na samotnú demokraciu Moje myšlienky a modlitby smerujú k rodine premiéra Fica a k ľuďom na Slovensku v tejto ťažkej chvíli."

Estónska premiérka Kaja Kallas:

"Som hlboko šokovaná pokusom o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok proti zvolenému vodcovi je tiež útokom proti samotnej myšlienke demokracie. Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Moje myšlienky sú s jeho rodinou a blízkymi."

Cevdet Yılmaz - Turecký viceprezident:

"Som hlboko zarmútený ohavným útokom na predsedu slovenskej vlády pána Roberta Fica. Tento pokus o atentát je priamou hrozbou pre demokraciu. Takéto činy by nemali mať miesto v žiadnej spoločnosti. Pánovi premiérovi prajem skoré uzdravenie a dúfam, že sa mu čo najskôr uzdraví. Vyjadrujem ľuďom na Slovensku všetko najlepšie a dúfam, že takéto brutálne útoky budú celosvetovo odsúdené a páchatelia budú braní na zodpovednosť."

Arménsky premiér Nikol Pashinyan:

"Som šokovaný útokom na slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu skoré uzdravenie.
Násilie nemá v politike miesto a je úplne poľutovaniahodné. Moje sympatie siahajú k Robertovi Ficovi, jeho blízkym a priateľským ľuďom na Slovensku."

Chorvátsky premiér Andrej Plenković:

"Som hlboko šokovaný správou o útoku na premiéra Roberta Fica. Dôrazne odsudzujem tento hrozný akt násilia. Naše myšlienky sú s premiérom Ficom, jeho rodinou a slovenským ľudom."

Španielsky premiér Pedro Sánchez:

"Som zhrozený a pobúrený útokom na slovenského premiéra.

Španielsko v tejto mimoriadne ťažkej chvíli stojí pri Robertovi Ficovi, jeho rodine a slovenskom ľude.

Nič nikdy nemôže ospravedlniť násilie."

​Nórsky premiér Jonas Gahr Støre:

"Som hlboko šokovaný správami, že slovenský premiér Robert Fico bol postrelený a zranený. Čo najdôraznejšie odsudzujem tento akt násilia. Vrúcne myšlienky teraz posielam samotnému Ficovi, jeho rodine a občanom Slovenska."

Predseda vlády Holandska: 

"Som šokovaný strieľaním na môjho dlhoročného kolegu slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl, myšlienkami som s ním a jeho rodinou."

Roberta Metsola:

"Som šokovaný otrasným útokom na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

V mene @Europarl_EN odsudzujem tento násilný čin.

Moje myšlienky sú s ním a jeho rodinou počas tejto veľmi ťažkej chvíle."

"Atentát na premiéra Roberta Fica je šokujúci.
Kto by to bol povedal, že takýto brutálny útok sa môže stať v strednej Európe?!
Dúfame a modlíme sa za skoré uzdravenie.
O Roberta Fica je v slovenskej a európskej politike veľká núdza."

Švédsky premiér Ulf Kristersson:

"Odsudzujem dnešný brutálny útok na premiéra Fica. Útok na našu demokratickú spoločnosť."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg:

"Šokovaný a zhrozený zo streľby premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. Moje myšlienky sú s Robertom Ficom, jeho blízkymi a obyvateľmi Slovenska."

Poľský prezident Andrzej Duda:

"Som šokovaný pokusom o atentát na premiéra Roberta Fica. Krutosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sú s Robertom Ficom, jeho rodinou a obyvateľmi Slovenska."

Talianska premiérka Giorgia Meloni:

"S hlbokým šokom som sa dozvedela správu o zbabelom útoku na slovenského premiéra Roberta Fica.
Všetky moje myšlienky sú s ním, jeho rodinou a priateľským slovenským ľudom.
Aj v mene talianskej vlády by som chcela čo najdôraznejšie odsúdiť akúkoľvek formu násilia a útoku na základné princípy demokracie a slobody."

Volodymyr Zelenskyy:

"Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otrasný.

Dôrazne odsudzujeme tento akt násilia voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Malo by sa vynaložiť všetko úsilie, aby sa zabezpečilo, že sa násilie nestane normou v žiadnej krajine, forme alebo sfére.

Úprimne dúfame, že sa Robert Fico čoskoro uzdraví a vyjadríme spolupatričnosť ľuďom na Slovensku."

Britský predseda Rishi Sunak:

“Šokovali ma tieto ohavné správy. Všetky naše myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou.”

Rakúsky premiér Karl Nehammer:

“Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Pred pár dňami sme spolu telefonicky hovorili a intenzívne diskutovali o bezpečnostných témach. Želám mu rýchle a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nemajú miesto v našich demokraciách a musia byť s odhodlaním potlačené!”

Maďarský premiér Viktor Orbán:

“Som hlboko šokovaný ohavným útokom na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a rýchle uzdravenie! Boh ho žehnaj a jeho krajinu!”

“Silne odsudzujem ohavný útok na premiéra Roberta Fica. Takéto násilné činy nemajú miesto v našej spoločnosti a podkopávajú demokraciu, naše najcennejšie spoločné dobro. Moje myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou.”

Súvisiace články

Najčítanejšie správy