Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
PREHĽAD: Čo vieme o atentáte na premiéra Roberta Fica
Zdielať na

PREHĽAD: Čo vieme o atentáte na premiéra Roberta Fica

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico je aktuálne vo vážnom, ale stabilizovanom stave. Útočník šéfa kabinetu postrelil po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Prehľad najnovších informácii nájdete v článku.

Situáciu sledujeme v ONLINE reportáži.

Zdravotný stav premiéra ​

Premiér utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je vážny, ale stabilizovaný. V stredu okolo 20.00 h ho operovali dva operačné tímy. Operácia trvala 5 hodín. Hospitalizovaný je na oddelení ARO.

O útočníkovi

Páchateľom bol 71-ročný Juraj Cintula z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Polícia ho už obvinila z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. Hrozí mu 25 rokov až doživotie Muž je v policajnej cele na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Podľa informácií TV Markíza sa strelec vyjadril, že na to čo urobil je hrdý.

Útok odsúdili

Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia štátu, politici naprieč politickým spektrom, predstavitelia samospráv, cirkví, justície či neziskového sektora. Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila útok na premiéra za útok na demokraciu. Za bezprecedentné ohrozenie demokracie ho považuje aj zvolený prezident SR Peter Pellegrini.

Útok odsúdili nielen predstavitelia susedných štátov, ale aj európski i svetoví lídri vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini poskytli spoločné vyhlásenie

K atentátu mimoriadne spolu vystúpili prezidentka Zuzana Čaputová aj s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Obaja zhodne tvrdia, že atentát na predsedu vlády je útokom na demokraciu a na celú krajinu. Vyzvali všetkých politikov, osobnosti, ľudí aj média, aby prevzali spoločnú zodpovednosť a upokojili vášne. 

​Pre atentát zasadla Bezpečnostná rada štátu

Po spoločnom vyhlásení prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini prišli na bezpečnostnú radu na úrad vlády. O jedenástej hodine sa tam dnes zišla bezpečnostná rada štátu, ktorej hlavným bodom bol atentát a samozrejme bezpečnostná situácia v krajine po ňom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy