Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Moderátorka TV JOJ Aneta Parišková oslavuje pristátie na Mesiaci v americkej NASA
Zdielať na

Moderátorka TV JOJ Aneta Parišková oslavuje pristátie na Mesiaci v americkej NASA

Opakovaný štart nosnej rakery Saturn V bol súčasťou osláv pristátia na Mesiaci

MYS CANAVERAL / Spojené štáty americké oslavujú 50 rokov od historického momentu, kedy na Mesiaci vystúpil 1. človek. Bol ním americký kozmonaut Neil Armstrong. Na týchto oslavách bola aj moderátorka TV JOJ Aneta Parišková.

Spojené štáty americké oslavujú 50 rokov od historického momentu, kedy na Mesiaci vystúpil 1. človek. Bol ním americký kozmonaut Neil Armstrong. Na týchto oslavách bola aj moderátorka TV JOJ Aneta Parišková. Oslavy trvajú osem dní. Presne toľko, koľko trval pobyt troch amerických astronautov misie Apollo 11 vo vesmíre.

Oslavy sa začali na myse Canaveral, kde raketa odštartovala."Zopakoval sa štart rakety tak, ako pred 50 rokmi. Potom bol priamo v hangári Apolla, kde je umiestnená nosná raketa Saturn V, galavečer, na ktorom som mala tú česť byť medzi hosťami. Vystúpilo tam veľa zaujímavých osobností vrátane šéfa Kennedyho vesmírneho centra a samozrejme mnohí astronauti," uviedla moderátorka TV JOJ Aneta Parišková.

​Ako jediný z trojice astronautov misie Appolo 11 prišiel 88-ročný Michael Collins. "Naživo sa potom spojili s ďalšími ľuďmi, ktorí boli vtedy pri štarte a pri pristátí. Bol to nezabudnuteľný zážitok," dodáva Aneta Parišková. Pozvaní hostia mali nad hlavami obrovskú nosnú raketu Saturn V. Po skončení galavečera bol priamo v Kennedyho vesmírnom centre koncert kapely Duran Duran.

​Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pozval Buzza Aldrina a tretieho člena lunárnej výpravy Michaela Collinsa, ktorý pristátie na mesačnom povrchu zaisťoval z veliteľského modulu na obežnej dráhe okolo Mesiaca, aby výročie štartu oslávili priamo o 9:32 (15:32 SELČ) na odpaľovacej rampe 39A. Práve odtiaľ v uvedený čas v roku 1969 raketa Saturn V s trojicou astronautov.

Na mys Canaveral ale pricestoval len Collins, Aldrin sa podľa AP z nezverejnených dôvodov nedostavil. Prišiel však jeho syn Andy Aldrin, ktorý mal 11 rokov, keď jeho otec letel do vesmíru. Collins prehlásil, že by si prial, aby si tento jedinečný moment mohol pripomenúť spoločne s Buzzom Aldrinom aj Neilom Armstrongom, ktorý zomrel v roku 2012.

Oslavy nezabúdajú na Armstronga. Múzeum letectva a vesmíru vo Washingtone znovu vystavilo skafander, v ktorom Armstrong chodil po Mesiaci. Skafander, ktorý váži bez mála 35 kilogramov, bol zreštaurovaný a podľa agentúry AP vyzerá ako nový. Opätovného vystavenia skafandru sa zúčastnili americký viceprezident Mike Pence, šéf NASA Jim Brindestine a Armstrongov syn Rick.

.Kvôli renovácii obleku bola vypísaná zbierka, za päť dní vyzbierali 500 tisíc dolárov. Pence k tomu poznamenal, že Američania preukázali úctu k zachovaniu symbolu Armstrongovej odvahy. Astronautov viceprezident označil za hrdinov.

Zdielať na

Súvisiace články