Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Lucia Nicholsonová získala job vo vedení europarlamentu
Zdielať na

Lucia Nicholsonová získala job vo vedení europarlamentu

ŠTRASBURG / Noví slovenskí europoslanci sa už pomaly rozkukali a začali naplno zarezávať vo výboroch, do ktorých sa dostali. Mnohí z nich majú veľké ciele a Štrasburg dnes hlási ďalší slovenský úspech. Po Monike Beňovej, ktorá sa stala kvestoroma teda je v užšom vedení Európskeho parlamentu, sa Lucia Nicholsonová stala šéfkou Výboru pre zamestnanosť.

V Európskom parlamente funguje viac ako 20 výborov. A aj noví slovenskí europoslanci sa snažili dostať do takého, v ktorom by sa dokázali uplatniť.  Dnes sa napríklad rozhodovalo o tom, kto povedie významný výbor pre zamestnanosť. Top kandidátmi sa stali bývalá poľská premiérka Beata Szydło a slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Stala sa pre nich neprijateľnou pani Szydło, kde teda napísali aj vyhlásenie o tom, že nikoho z poľského Práva a spravodlivosť nepodporia na tento post,” povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

V histórii nášho členstva sa slovenskej europoslankyni ešte nepodarilo obsadiť tak významnú pozíciu. Spolu s Monikou Beňovou ako kvestorkou patria ku špičke Európskeho parlamentu . A jasno už majú aj ostatní europoslanci. Napríklad vo výbore pre občianske slobody bude Vladimír Bilčík a pre regionálny rozvoj Peter Pollák.

Jedna z vecí, na ktorú sa chcem sústrediť je celková diskusia o tom, ako odstrániť tie kontroly na vnútorných schengenských hraniciach,” hovorí Vladimír Bilčík. 

Peter Pollák dodáva: “Mojou prioritou aj v národnom parlamente bolo, aby každé dieťa malo vzdelanie, aby jednoducho tieto deti nekončili potom v sociálnom systéme.

Prioritou však bude po novom životné prostredie a tomu sa budú prispôsobovať takmer vo všetkých výboroch.

Znižovanie skleníkových plynov a dosiahnutie neutrálnej ekonomiky, čo sa týka CO2,” povedal europoslanec Róbert Hajšel.

No a jediný, kto bude pokračovať v tom, čo začal je staronový europoslanec Ivan Štefanec ako člen výboru pre vnútorný trh.

Podarilo sa mi presadiť finančné postihy pre firmy, ktoré nedodržujú rovnakú kvalitu výrobkov a naďalej chcem sledovať vykonateľnosť týchto predpisov,” dodáva Štefanec.

Slovensko tento rok poslalo do európskeho parlamentu aj nové tváre:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy