Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Uhádnite, s čím si meteorológovia poplietli dažďové mraky
Zdielať na

Uhádnite, s čím si meteorológovia poplietli dažďové mraky

Archívna reportáž

LONDÝN / Britské ostrovy pravidelne zažívajú inváziu drobného pracovitého hmyzu, ktorý si hľadá nové útočiská. Lietajúce mravce sa však tento rok objavili v takom obrovskom množstve, že boli viditeľné aj z vesmíru. Na satelitných záberoch meteorológov to vyzeralo, že sa nad Britániou hromadia dažďové mračná.

Vyzeralo to ako nejaký hororový film o invázii hmyzu. Mravcov s krídlami bolo podľa portálu CNN jednoducho toľko, že chvíľu si aj meteorológovia mysleli, že na obrazovkách vidia dážď - oveľa bežnejší úkaz na britských ostrovoch. Meteorológ britskej stanice BBC Simon King poopravil svoje pôvodné tvrdenie a na sociálnej sieti Twitter napísal: "Sú to lietajúce mravce! Mraky lietajúcich mravcov na juhu Anglicka zachytili naše satelity dnes ráno ako dážď...!"

https://twitter.com/SimonOKing/status/1151448175372357632

Nezvyčajná len však len miera, nie samotný úkaz, ktorý Briti už poznajú ako "deň lietajúcich mravcov". Každé leto zažívajú v Británii deň, počas ktorého lietajúce mravce stretávajú všade - na uliciach, v záhradách a na nebi, predtým, ako o niekoľko hodín neskôr zmiznú z dohľadu.

K fenoménu dochádza preto, lebo samci a mravčie kráľovné opúšťajú staré kolónie aby sa párili, keď sú okolnosti vyhovujúce. Väčšina lietajúcich mravcov sa pritom objavuje v jeden deň. A aj keď to bol jeden z mála teplých slnečných dní na ostrovnom kráľovstve, pre všadeprítomné množstvo hmyzu sa mnohí Angličania rozhodli radšej zostať doma. 

Lietajúce mravce spôsobili problémy už aj na tenisových kurtoch vo Wimbledone. Vedci identifikovali väčšinu lietajúcich mravcov ako druh mravec obyčajný, Lasius niger. Keď sa ich naraz objaví toľko, môže to byť pre ľudí chvíľkovo nepríjemné, ich celkový dopad je však pozitívny pre britské životné prostredie. Tým, že si mravce vytvárajú mraveniská a chodbičky pod zemou, umožnia rastlinám prístup k väčšiemu množstvu vody a kyslíka, takže zlepšujú úrodnosť pôdy a pomáhajú aj v boji proti hmyzím škodcom.


Mravce môžu byť užitočné aj ako spoluaktivisti pri protestoch na ochranu životného prostredia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy