Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dychberúce fotografie z vesmíru. Od hviezdnych stôp po polárne žiary
Zdielať na

Dychberúce fotografie z vesmíru. Od hviezdnych stôp po polárne žiary

ISS / Astronaut Don Pettit sa stal jedným z najplodnejších fotografov počas svojich expedícii na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Filmár Anton Lorimer vytvoril časový úsek z jeho najlepších záberov. Snímky ukazujú stopy hviezd, oceány, mraky, búrky, polárne žiary či mestské svetlá žiariace po celom svete.

Zvedavosť a vynaliezavosť astronauta Dona Pettita nepozná hranice. Podarilo sa mu vytvoriť fotografie, ktoré sú bezkonkurenčné vo svojej kráse.

Filmár Anton Lorimer zo San Francisca, ktorý zdieľa fotografie na svojej webovej stránke SmugMug, vytvoril vlastný časozber z niektorých Pettitových fotografií, píše britský The Daily Mail.

Krásy okolo nás

"Fotografie sú pre ľudí, ktorí nemajú šancu letieť do vesmíru a pozrieť sa na tú krásu zhora. Snímky predstavujú umenie," povedal Pettit. Dodal, že Zem je z vesmíru je mimoriadne krásna. Polarizuje krásy okolo nás. Astronaut považuje zdieľanie jeho fotografií za obrovský kompliment.

"Plesá mi srdce, nevidím dôvod, prečo by som mal svoje snímky skrývať," priznal.

NASA

Astronauti často posielajú fotografie na Zem pre inžinierov, ktorí dokumentujú, čo sa deje na vesmírnej stanici. Väčšina obrázkov na ISS putuje do kopule, kde je často až osem kamier s rôznymi objektívmi.

NASA

Astronauti medzi sebou súperia o to, komu sa podarí zachytiť najlepší záber v čo najlepšej pozícii.

NASA

Komzonautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici často žiadajú, aby posielali fotografie Zeme z vesmíru.

NASA

Vedci zaznamenávajú súbory dát viac ako štrnásť rokov. Od júla 2012 bolo spracovaných viac ako milión záberov a ich počet stále rastie.

Aj nemeckému astronautovi Alexandrovi Gerstovi sa podarilo počas jeho pobytu na ISS vytvoriť s umeleckými efektmi. Pozrite si priložené video.

Každoročne vychádzajú rebríčky najúžasnejších, najdojemnejších, skrátka tých NAJ fotografií roka. Ani rok 2014 oproti ostatným v ničom nezaostáva a na udalosti bol poriadne nabitý. Pozrite si výber našej redakcie.

Súvisiace články