Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozrite si výber najlepších fotografií roka 2014
Zdielať na

Pozrite si výber najlepších fotografií roka 2014

SVET / Pomaly ale isto sa končí rok 2014 a preto sme sa v týchto dňoch rozhodli zverejniť tie najlepšie fotografie za uplynulých dvanásť mesiacov. Snímky mapujú nezabudnuteľné momenty z oblasti spravodajstva, vedy, zvieracej ríše či šoubiznisu.

Profesionálnym, či amatérskym fotografom sa počas fotenia podarí zachytiť nesmierne množstvo okamihov, ktoré nám vyčaria úsmev na tvári, z ktorých nám vyhŕknu slzy či stuhne krv v žilách.

Každoročne preto vychádzajú rebríčky najúžasnejších, najdojemnejších, skrátka tých NAJ fotografií roka. Ani rok 2014 oproti ostatným v ničom nezaostáva a na udalosti bol poriadne nabitý.

JANUÁR: Veľký dav v indickom Bombaji počas pohrebného sprievodu zosnulého Syednu Mohammeda Burhanuddina, ktorý bol hlavou moslimskej komunity Dawood Bohra. Pochodu sa zúčastnili desaťtisíce stúpencov, zahynulo viac ako dvanásť ľudí. Burhanuddin zomrel vo veku 102.

SITA

FEBRUÁR: Obyvateľov indického mesta Degumpur vystrašil leopard. Mačkovitá šelma vyvolala obrovskú paniku, keď sa nedopatrením dostala do priestorov nemocnice, kina či bytového komplexu.

ISIFA

MAREC: Fotografia, ktorá obletela celý svet a stala sa nazdieľanejším príspevkom v histórii sociálnej siete. Hostiteľka slávnostného odovzdávania cien Academy Awards Ellen DeGeneres sa vyfotila so skupinou hollywoodskych filmových hviezd. V popredí vidno herca Bradleyho Coopera, ktorý držal mobilný telefón.

SITA

APRÍL: Asi najrozkošnejšie a zároveň najsledovanejšie dieťa súčasnosti - britský princ George. Budúci kráľ absolvoval zahraničnú návštevu s otcom princom Williamom a vojvodkyňou Kate. V priebehu troch týždňov cestovali po Austrálii a Novom Zélande. Pred piatimi mesiacmi oslávila hviezda kráľovskej rodiny prvé narodeniny.

SITA

MÁJ: Neuveriteľný objav! Výskumník Adrian Lister v Národnom historickom múzeu v Londýne skúma detského mamuta, ktorý je považovaný za najkomplexnejší druh, aký bol kedy nájdený. Ljuba, čo v preklade z ruštiny znamená láska, bol nájdený v ílovitom bahne na Sibíri. Vedci predpokladajú, že zahynul pre zhruba 42 tisíc rokmi. Bol 85 centimetrov vysoký a 130 centimetrov dlhý.

SITA

JÚN: A máme tu ďalšie selfie, tentokrát vesmírne. Vozidlo Curiosity poslalo z ďalekého Marsu autoportrét. Americký rover zaparkoval v geologicky zaujímavej oblasti, odkiaľ vyhotovil dokonalú fotografiu.

SITA

JÚL: Pre Malajzijské aerolinky bol rok 2014 najčernejším v histórii. V marci sa lietadlo spoločnosti stratilo a dodnes nenašlo, v lete zostrelili separatisti nad Ukrajinou boeing s 298 pasažiermi na palube. Fotografia zobrazuje smútiacich, ktorí sa zúčastnili zádušnej omše za päťčlennú holandskú rodinu, ktorá prišla o všetky tri deti.

SITA

AUGUST: Aj štátnici sa vedia poriadne zasmiať! Bývalí americkí prezidenti Bill Clinton spoločne s Georgom W. Bushom pobavili na javisku počas akcie vo Washingtone. Exprezidenti rozprávali o ich vzťahu či žartovali na svoj vlastný účet.

SITA

SEPTEMBER: Oblohu rozžiaril väčší a jasnejší Mesiac. Nastal jav, kedy bol najbližšie k Zemi. Tento astronomický úkaz sa nazýva Supermesiac. Za normálnych okolností je vzdialenosť 384 tisíc kilometrov. Mohli sme ho vidieť o 30 percent jasnejší a o 14 percent bol väčší ako obyčajne.

SITA

OKTÓBER: Herečka Angelina Jolie a britská kráľovná Alžbeta II. sa stretli v Buckinghamskom paláci. Jolie bola ocenená za svoju kampaň o sexuálnom násilí vo vojnových zónach.

ISIFA

NOVEMBER: Zatiaľ čo väčšina fotografií z diania v americkom Fergusone bola spojená s násilím, jedna z nich predsa len vyčnievala. Snímka zobrazuje uplakaného černošského mladíka v objatí s policajtom belochom v Portlande, kde sa zišlo zhromaždenie na podporu Fergusona.

SITA

DECEMBER: A keďže sa blížia Vianoce, na záver sme vybrali jeden z najkrajších vianočných stromčekov, ktorý každoročne rozžiari Rockefellerovo centrum v americkom New Yorku.

SITA

O krásne, jedinečnosti a nezávislosti fotografie vie svoje aj slovenský fotograf Filip Kulisev. Dôkazom, že je skutočnou hviezdou, svedčí aj fakt, že svoju tvorbu vystavujú po celom svete. Nahliadnite do jeho tvorby, ktorá je zaostrená na krásu.

Súvisiace články