Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebezpečné opaľovanie: Kombinácia solária a slnka podporuje rakovinu!
Zdielať na

Nebezpečné opaľovanie: Kombinácia solária a slnka podporuje rakovinu!

Hoci nám leto stále ponúka len malé ochutnávky, pokožka niektorých ľudí už vyzerá ako po absolvovaní hneď niekoľkých pobytov pri mori. Vďaka soláriu. Odborníci však varujú, že kombinácia umelých slnečných lúčov s tými reálnymi, môže mať fatálne následky. Melanóm nie je len najzhubnejší nádor kože, ale najzhubnejší nádor vôbec.

Príprava na leto v soláriách môže byť nebezpečná

Znie to ako paradox, no ak ste sa na horúce dni v plavkách pripravovali ešte počas chladných mesiacov trávením času v soláriu, práve vy by ste si mali počas opaľovania na slnku dávať obzvlášť pozor!  Na predstavu o tom, že je dobré ísť pred prvým slnením najskôr do solária, aby si telo zvyklo, radšej rovno zabudnite! Solária totiž nechránia kožu pred spálením. "Takíto ľudia už majú určitú pigmentáciu na koži, ale musia si uvedomiť, že tá ich nedostatočne chráni oproti normálnemu slnku,"  hovorí dermatovenerologička MUDr. Iveta Hasová.

Umelé lúče neochránia kožu pred agresivitou slnečných

Slnečné žiarenie je totiž zložené z UVA ale aj UVB zložky a v soláriu je len UVA žiarenie. Čo to vlastne znamená v praxi? "Ak porovnáme dvoch rovnako opálených ľudí, tak človek opálený v soláriu má len polovičný ochranný prirodzený faktor oproti tomu, ktorý sa opálil na slnku," tvrdí MUDr. Iveta Hasová.

Pozor na voľbu ochranných faktorov!

Rozdiel by teda mal byť aj v používaní ochranných faktorov. Soláriom opálený človek by sa mal natrieť podstatne vyšším faktorom, ako človek, ktorý je rovnako opálený, len prirodzeným slnečným žiarením. Dokonca najhoršie, čo môžete pre svoju pokožku urobiť, je kombinácia prirodzeného slnečného žiarenia a solária.

Rakovina kože - choroba mladých

Nie nadarmo sa hovorí, že rakovina kože je najmä ochorením mladých. Najvyšší počet výskytu rakoviny kože totiž tvoria ľudia do 30 rokov, ktorí pravidelne navštevujú soláriá.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Kombinácia vplyvu solária a slnečných lúčov môže mať pre kožu fatálne následky

ISIFA

Súvisiace články