Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Mozgová terapia. Petrovi pomohla po ťažkom úraze
Zdielať na

Mozgová terapia. Petrovi pomohla po ťažkom úraze

Viete si predstaviť, že sedíte u terapeuta a priebeh liečby je taký, že sa hráte hry na počítači? A dôležité je dodať, že ich ovládate myšlienkami.. Úplne bežné hry to nie sú, ale vďaka novým technológiám sa môžu ľudia po úraze hlavy či pri problémoch so sústredenosťou stať opäť šťastnejšími.

Rehabilitácia mozgu

Biofeedback, teda po slovensky biologická spätná väzba, je terapia, ktorá napomáha zlepšovať fungovanie vášho mozgu. Terapiu využívajú ľudia, ktorí sú po úraze hlavy alebo tí, ktorí sa nevedia sústrediť.

"EEG biofeedback je vlastne takou metódou na pomedzí učenia a laicky povedané terapie, kde sa klient učí ovládať svoj mozog v priebehu jednotlivých hier alebo tzv. biologickej spätnej väzby, ktorá sa mu dostáva cez zvuk alebo to, ako úspešný je v hre," uviedla EEG biofeedback terapeut Lenka Juríčková.

Pomoc pre deti s poruchami učenia

Mohli by sme povedať, že klienti ovládajú svojimi myšlienkami hry v počítači. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, ale v skutočnosti sa musí človek sústrediť. Upratať si myšlienky. Čím je sústredenejší, tým je v hre úspešnejší. Rodičia, ktorých deti majú problém so sústredenosťou alebo majú dysgrafiu alebo dyslexiu, často navštevujú podobné procedúry.

"Pár rokov dozadu, keď ešte tá diagnostika nebola taká presná, ani tie metódy nápravy neboli presné, tak tie deti mohli byť nazývané, že sú neposlušné deti, drzé deti," poukázala Juríčková. Teraz sa deti nemusia toľko trápiť a v škole mať horší priemer a tak sa cítiť medzi rovesníkmi menejcenní.

Pomoc aj po úraze

Túto terapiu navštevuje aj Peter, ktorého v máji kopol do hlavy kôň a poškodil mu mozog. "Po úraze hlavy dostal Petrov mozog poriadne zabrať. Mentálne funkcie sa zmenili. Človek po úraze hlavy si horšie pamätá, horšie sa sústredí, skôr je unavený a vlastne táto metóda mu pomáha posilňovať veľmi podobne ako ruka v posilňovni," vysvetlila.

Mozog je ako rádio, pokiaľ nájdete správneho terapeuta, dokáže vám ho vyladiť na tú správnu frekvenciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články