Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ohrozené obete. Keď sa z týraných stávajú tyrani
Zdielať na

Ohrozené obete. Keď sa z týraných stávajú tyrani

Kauzy s nútenými adopciami a utýranej Lucky ukazujú, ako sme tieto problémy dlhodobo prehliadali. Kým Briti reagujú príliš hystericky, Slováci flegmaticky. Odborníci ale odporúčajú zamerať sa aj na obete, ktoré prežili, pretože z nich vyrastajú budúci tyrani aj obete.

Keď sa z detí stávajú obete

"Ten, kto zažije týranie ako dieťa na vlastnej koži, má veľkú pravdepodobnosť byť tyranom dospelosti," tvrdí forezný psychológ Anton Heretik. A pridáva sa k nemu aj detská psychiatrička. "Najmenej 30% detí," tvrdí Darina Štúrová.

Každé tretie dieťa teda raz bude týrať vlastné deti buď agresivitou a ponižovaním, čo je typickejšie u mužov, alebo zanedbávaním starostlivosti, čo je typickejšie u žien.

Ďalšie dve deti z troch budú minimálne trpieť dôsledkami narušeného vzťahu medzi rodičmi, ktorý budú opakovať. "Týrané dievčatko si skôr či neskôr nájde partnera, ktorý ju začne týrať, ona mu to dovolí," dopĺňa Štúrová.

A tým vedie svoje deti k tolerancii násilia. Takéto rodiny sú potom v podstate časovanou bombou budúcich tragédií, ako povedzme v prípade Juraja Hrotáka, ktorý utýral malú Lucku k smrti. Pravdepodobnosť, že väzenie takého človeka zmení, hoci on sám bol ako dieťa obeťou, je mizivá.

Lepšia prevencia ako väznice

"Všetko závisí od toho, nakoľko intenzívne sa týmto ľuďom venujú," myslí si Heretik. Takže aj v tomto je lepšia prevencia, než stavať väznice. Súčasný systém prevenciu pred týraním detí síce umožňuje, no v praxi je len málo účinný.

Čiže podnet od obyvateľov má sociálka vyhodnotiť a odporučiť riešenie. Ak je podozrenie vážne, zakročiť môže súd a polícia. No v prípade psychoterapie obetí to stojí na dobrovoľnosti.

Čo je však zriedkavejšie. Podľa odborníkov sú tu dve hlavné príčiny. Nemáme rozbehnuté programy zamerané na terapiu obetí násilia. A druhou príčinou je to, že Slováci všeobecne uznávajú autoritatívnu tzv. pruskú výchovu, teda aj facku a ponižovanie.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy