Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ROZHOVOR. Pri odhalení týrania hrajú kľúčovú úlohu susedia aj škola
Zdielať na

ROZHOVOR. Pri odhalení týrania hrajú kľúčovú úlohu susedia aj škola

Dominika, Augustín a najnovšie aj Lucka. Tieto deti zomreli bez toho, aby si to ktokoľvek všimol a celé roky ani nikomu nechýbali. Ich telíčka pred svetom ukryli tí, ktorí sa mali o ne starať. Zabudli na ne aj úrady – ústredie práce chce preto prekontrolovať všetky nahlásené prípady týraných detí za posledné roky.

Za posledných 6 rokov je 5-ročná Lucka z Ružinova už minimálne tretím dieťaťom, ktoré rodičia po smrti ukrývali v dome či byte. Rodinné prídavky na mŕtvu dcéru Dominiku dostávali aj manželia zo Šurian. Postihnuté dievčatko ubil k smrti otec, potom ju pochovali pod posteľ. Policajtom o tom povedal po rokoch, keď ho pristihli pri krádeži železa. Susedia verili, že dieťa je v ústave. Muž si teraz odpykáva 15-ročný trest.

Ešte šokujúcejší bol prípad 5-ročného Gustíka zo Šútoviec. Jeho vysušené telíčko držala matka s babkou na povale, kde ho uctievali. Pre ťažkú psychickú chorobu ich nikdy neodsúdili. Príčinu chlapcovej smrti sa napriek moderným postupom nepodarilo odhaliť. Kým ho totiž našli, rozpadli sa mu orgány. "Ale čo sme mohli urobili je , že sme vylúčili hrubé násilie na jeho skelete, teda kostre," uviedol súdny lekár Norbert Moravanský.

Koľko takých detí je?

Spomínané prípady vyvolávajú otázku, koľko takýchto detí rodičia ukrývajú pred úradmi a či tie konajú tak ako by mali. Ústredie práce preto ide prevetrať všetky podnety o týraní od roku 2009. "Ide sa preverovať, či tieto podnety boli spracovávané v súlade s internými podnetmi, čo konkrétny pracovník postupoval v súlade s nimi a či toto konanie nejakým spôsobom nezanedbal," uviedol hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Tri skupiny prípadov

Napríklad aj to, či volali policajtov, keď mali. Podľa súdneho lekára Norberta Moravanského sa prípady týraných detí delia na tri skupiny -  Extrémne, ktoré po čase niekto odhalí, ďalej tie na ktoré nikto nikdy nepríde, lebo tyrani majú premyslený postup a potom tie, ktoré sa dajú odhaliť na základe správneho vyšetrovania.

Rodič - tyran mení lekárov

Povinnosť nahlásiť týranie majú aj lekári. Nie vždy si však všimnú nepatrné príznaky. "Rodič s dieťaťom prichádza s určitým časovým odstupom po úraze, to je typické. A potom často mení lekárov a pediatrov," komentuje praktiky tyranov Moravanský. Ak sa však takéto hlásenie stratí v úradníckej mašinérii, je zbytočné. Podľa polície však úrady navzájom komunikujú postačujúco. Kľúčovú úlohu pri nahlásení týrania môžu zohrať aj susedia, či učitelia. V prípade Lucky z Bratislavy však ich snaha nepomohla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Chlapec_chlapček_týranie_večera_stôl_smutný_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy