Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rakovina postihuje ženy čoraz viac...
Zdielať na

Rakovina postihuje ženy čoraz viac...

Celý tento týždeň sa nesie v znamení boja proti rakovine. Táto zákerná choroba každoročne zabije milióny ľudí a počet nových prípadov má, žiaľ, skôr rastúcu ako klesajúcu tendenciu. Týka sa to aj slovenských žien a preto sa Liga proti rakovine celý tento rok zameriava najmä na ne.

Hoci o prevencii počúvame takmer stále zo všetkých strán, mnohé z nás ju stále podceňujú. Liga proti rakovine ale upozorňuje na to, že onkologické ochorenia trápia čoraz viac Sloveniek.

Prípadov je stále viac

Napokon, čísla hovoria za všetko - ročne odhalia lekári tisícky nových prípadov. Neustále rastie počet najčastejších onkologických ochorení u žien - ktorými sú rakovina prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka.V prípade karcinómu prsníka je to ročne vyše 2400 prípadov, pričom o život táto diagnóza pripraví takmer 800 žien.

Karcinóm krčka maternice zase odhalia u vyše 620-tich pacientok a počet úmrtí dosahuje takmer tretinu z tohto počtu. Pokiaľ ide o výskyt karcinómu hrubého čreva a konečníka, tu je ročne postihnutých vyše 1400 žien a viac ako 760 ich umiera. Cieľom tohtoročnej kampane, predstavenej v rámci Týždňa proti rakovine, je teda presvedčiť ženy, aby skutočne nezanedbávali preventívne prehliadky.

Zdravé jablko

Už zajtra možno stretnete dobrovoľníkov, ktorí vám ponúknu jablko. Tento symbol zdravia a zdravej výživy je tiež súčasťou kampane, ktorej cieľom je aj to, aby sme si uvedomili, aké dôležité je dbať na svoje zdravie, kým ho máme.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články