Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Gynekológovia bijú na poplach. Ženy podceňujú vyšetrenia
Zdielať na

Gynekológovia bijú na poplach. Ženy podceňujú vyšetrenia

Gynekológovia bijú na poplach! Vraj my Slovenky kašleme na zdravie. Na cytologické vyšetrenie nechodí pravidelne ani štvrtina žien. Pritom nám môže zachrániť život a ušetriť tak trápenie spojené s ochorením známym ako rakovina krčka maternice.

Niektoré typy HPV vírusov spôsobujú rakovinu krčka maternice. To, či sa žena týmto vírusom nakazila, môže odhaliť len veľmi rýchle vyšetrenie, ktoré vám lekár urobí počas preventívnej prehliadky. No to by ženy na preventívne prehliadky museli chodiť.

Každý rok ochorie 600 žien

Každý rok na rakovinu krčka maternice ochorie 600 žien a viac ako dvesto chorobe podľahne. Cytologické vyšetrenie pritom vôbec nebolí a žena na výber dva typy cytologických vyšetrení. Jeden plne hradí zdravotná poisťovňa, za druhý si však musíte priplatiť. No podľa lekárov sa z neho dá zistiť oveľa viac informácii. "V prípade prítomnosti tých abnormálnych buniek vedia tie bunky vyhodnotiť tým smerom, že už budeme vedieť, že tie bunky sa budú pohybovať v smere tej rakoviny," uviedol cytológ Peter Vereš. 

Pomôže operácia

Pacientka vraj narozdiel od bežného cytologického vyšetrenia nemusí k lekárovi chodiť na ďalšie a ďalšie odbery. Pokiaľ lekári zmeny na krčku maternice odhalia skoro, pacientka podstúpi len menšiu operáciu a rakovine sa vyhne. "To sú desaťtisíce žien, ktoré operujeme," uviedol Miroslav Borovský, odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články