Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hantavírus u nás. Ročne ochorejú desiatky Slovákov
Zdielať na

Hantavírus u nás. Ročne ochorejú desiatky Slovákov

Ľuďom, ktorí počas leta navštívili známy Yosemitský národný park v Kalifornii, asi nie je do smiechu. 10 000 teraz čaká na odpoveď, či sa nenakazili smrteľne nebezpečným hantavírusom od myší. Tento nebezpečný vírus je však dobre známy aj na Slovensku. Neexistuje naň ani očkovacia látka a nedá sa liečiť ani antibiotikami...

Desiatky prípadov na Slovensku

Nepomýľte sa. Všetko totiž začína len obyčajnou bolesťou hlavy, kašľom a horúčkou. Už o pár dní však dochádza k vážnemu poškodeniu obličiek a prudkému poklesu krvného tlaku. "Ten stav v prvých dňoch je veľmi vážny až kritický. Skutočne, tí pacienti museli byť hospitalizovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti," informoval prodekan Lekárskej fakulty v Košiciach Pavol Jarčuška.

Ročne sa na Slovensku infikujú desiatky pacientov. Hoci naň neexistuje očkovacia látka a liečiť sa nedá ani antibiotikami, podľa lekárov však, našťastie, len málo prípadov končí u nás smrťou. "Situácia na Slovensku je monitorovaná, k dnešnému dňu sme nezaznamenali nadmerný výskyt tohto ochorenia," hlási Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva.

Pozor, nejde o chrípku!

Vírusom sa môžete nakaziť najmä v prírode, kde hlodavce vykonávajú svoju potrebu. Stačí, ak si ľahnete do trávy alebo sa rukou dotknete úst a vážny problém môže byť na svete. Vírus je zákerný aj v tom, že komplikácie môžu prepuknúť aj dva mesiace od nakazenia. Aj s bežnou chrípkou v tejto inkubačnej dobe treba preto zaskočiť k lekárovi.

"Nepiť vodu zo studničiek, ktoré nie sú očistené, lebo z potokov a vôd, kde hlodavce vstupujú, je možné sa nakaziť. Treba si umývať ruky a keď my ideme upratovať sená alebo staré stodoly, treba si dať rúšku, aby sme nevdychovali ten prach," upozornila virologička Helena Hupková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články