Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Timothy Ray Brown. Prvý muž, ktorý prekonal HIV
Zdielať na

Timothy Ray Brown. Prvý muž, ktorý prekonal HIV

Podarilo sa mu to, o čom 33 miliónov ľudí na celom svete len sníva. Vyliečil sa. To však nie je všetko. Timothy Ray Brown porazil nevyliečiteľný vírus HIV. Muž považovaný za prvého vyliečeného v histórií sa dnes snaží dodať optimizmus aj ostatným pacientom.

Nádej je stále živá

Berlínsky pacient alebo prvý, ktorý porazil HIV. To sú prezývky, ktoré Timothymu prischli potom, čo ako HIV pozitívny leukemik úspešne absolvoval transplantáciu špeciálne zmutovanej kostnej drene. Tá je viac, menej imúnna voči HIV a má ju len jedno percento belochov v severnej a západnej Európe. Dnes, po dva a pol roku sa jeho telo správa ako zdravé.

"Môj prípad, môj príbeh je dôkazom toho, že HIV sa dá vyliečiť. Hoci to médiá často krát spochybňovali, naozaj som sa vyliečil. Nádej je stále živá a veda neustále napreduje," hovorí Timothy Ray Brown. 

Chce nájsť liek pre všetkých

Brown na medzinárodnej konferencii venovanej prevencii HIV a AIDS pacientov čakajúcich na spásu potešil aspoň novou nadáciou. "Dal som dokopy inovatívny výskumný tím. Chceme nájsť liek pre všetkých," povedal Brown.

Na Brownovom zázračnom vyliečení lekári nedávno našli menší háčik. V jeho tkanive sa stále nachádzajú zvyšky vírusu. Nedokáže sa však už ďalej množiť.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články