Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
USA skúšajú lietadlo X-47B. Je to robot-zabijak...
Zdielať na

USA skúšajú lietadlo X-47B. Je to robot-zabijak...

WASHINGTON / Akoby pochádzal z filmovej ságy o Batmanovi. No tento stroj je skutočný. Z lietadlovej lode USS George H. W. Bush odštartuje na prvú testovaciu misiu najmodernejšie bezpilotné lietadlo X-47B. Ako píše idnes.cz, tajuplný stroj má námorníctvu poskytnúť doposiaľ nevídané bojové možnosti.

Existuje len v dvoch exemplároch

X-47B existuje zatiaľ len v dvoch exemplároch. To však stačí veleniu amerického námorníctva na to, aby sa zapísalo do histórie letectva.

Neviditeľný stroj už podľa idnes.cz pristál za pomoci hákov a brzdného lana na simulátore lietadlovej lode. Išlo o skúšku, teraz sa pôjde naostro. Dnes pôjde o prvé skutočné vyslanie lietadla bez posádky z otvoreného mora.

Stroj má odštartovať z paluby skutočnej lietadlovej lode a z vôd Atlantiku úspešne pristáť na základni Patuxent River v americkom Marylande. 

A prečo vlastne toľko rozruchu kvôli jedinému bezpilotnému lietadlu? Presné špecifikácie a schopnosti X-47B sú zahalené rúškom tajomstva, ale veľa sa o ňom aj vie. Prednosťou stroja má byť jeho veľký dolet - takmer 3900 kilometrov.

Bude to naozaj robot-zabijak?

Ďalej pokročilá technológia Stealth, vďaka ktorej sa stroj stáva pre radary neviditeľným. A v neposlednom rade i nosnosť - lietadlo je údajné schopné uniesť dve laserom navádzané pumy (až 2000 kilogramov). 

Hlavným technologickým skokom však má byť zatiaľ nevídaná nezávislosť stroja na ľudskom faktore. To všetko má v budúcnosti umožniť námorníctvu podnikať špionážne, prieskumné alebo úderné akcie ďaleko v hĺbke nepriateľských území. 

Odporcovia označili X-47B za prototyp "robota zabijaka", ktorý predstavuje nebezpečný prechod vo vývoji zbraní od človeka k samostatným robotickým systémom. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články