Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pád Boeingu 747. Môže za to zrejme zle upevnený náklad
Zdielať na

Pád Boeingu 747. Môže za to zrejme zle upevnený náklad

BRATISLAVA / Celý svet obleteli šokujúce zábery leteckého nešťastia v Afganistane. Obrovský nákladný Boeing sa zrútil k zemi ako malé papierové lietadielko. Posádka, ktorá bola na palube nehodu neprežila. Okamžite po nešťastí sa začalo otvorene diskutovať o tom, čo ju spôsobilo. S najväčšou pravdepodobnosťou za to môže zle upevnený náklad.

Motory nezvládali lietadlo tlačiť do vzduchu

Zábery zachytávajú posledné sekundy štartu amerického nákladného lietadla a jeho zničujúci pád. "Začalo klesať kvôli tomu, že bolo na veľkom uhle nábehu a tie motory už nevládali lietadlo tlačiť do vzduchu a došlo teda k poklesu na pádovú rýchlosť a to lietadlo spadlo," uviedol vedúci leteckého krídla LZ Kuchyňa.

Okamžite po nešťastí sa začalo hovoriť o príčinách. Je viac ako pravdepodobné, že sa pod neho podpísal zle upevnených náklad, ktorý viezli. Je jedno, či je to veľké Jumbo alebo malé lietadlo. Princíp uloženia a rozmiestnenia nákladu je stále rovnaký. "Tak, aby nebola porušená centráž lietadla," uviedol Prokop.

Náklad na palube sa nesmie pohnúť

Aj skúsený pilot a šéf leteckej základne v Kuchyni si myslí, že práve porušenie tzv. centráže lietadla stálo v konečnom dôsledku posádku život. Podľa prísnych leteckých pravidiel, sa nesmie stať, aby sa náklad na palube pohol. Navyše aj tu je presne stanovené, ako náklad do lietadla ukladať. "Sa uloží ten náklad tak, aby sa nehýbal. Aby sa zabezpečila stabilita nákladu, tak sa to ešte prikryje týmito sieťami a utiahne sa to," dodáva Prokop.

Čo sa však na palube udialo tesne pred pádom možno pomôže objasniť analýza informácií čiernych skriniek. Skúmať sa zároveň bude aj to čo spôsobilo situáciu, že sa lietadlo niekoľko desiatok metrov nad zemou stalo neovládateľným. Už teraz majú tento prípad v rukách leteckí vyšetrovatelia, ktorých práca bude trvať minimálne niekoľko mesiacov.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

YouTube

Súvisiace články

Najčítanejšie správy