Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci otvorili sarkofág. Takto vyzerajú prsty 2 500 rokov starej múmie
Zdielať na
Veda a technika

Vedci otvorili sarkofág. Takto vyzerajú prsty 2 500 rokov starej múmie

Zdroj: The Field Museum

CHICAGO / Vedci z múzea v Chicagu s napätím otvorili zlatistý sarkofág starý 2 500 rokov. Ukrýval takmer dokonale zachované telo štrnásťročného egyptského chlapca menom Minirdis.

Múmiu mladého chlapca odhalili prvýkrát od roku 1920, kedy ju objavili v jeho bohato zdobenom sarkofágu. Ide o syna váženého kňaza. Jeho telo je stále zabalené v balazmovacej látke, i keď už žltkastej a zaprášenej, do ktorej bolo zavinuté asi päťsto rokov pred Kristom. 

Ležalo však zabalené tak dlho, že sa vedci obávajú sňať na zlato namaľovanú pokrývku jeho tváre. Mohla by sa totiž rozpadnúť na prach.

Jedinou časťou tela predčasne zosnulého chlapca, ktorú vedci môžu odhaliť, sú jeho prsty na nohách.

SITA

Vedci z chicagského múzea jemne nadvihli veko jeho rakvy a s napätím čakali, čo uvidia. "Bol som veľmi nervózny," hovorí jeden z nich.

Prípravy na výstavu

Múmiu musia teraz stabilizovať, aby mohla poputovať na výstavu, ktorá sa má konať o necelý rok.

Múmia sa do múzea dostala v roku 1920 a je súčasťou série tridsiatich kompletných ľudských múmií nájdených v Egypte.

SITA

Pohľad dovnútra

Ešte predtým, ako vedci sarkofág otvorili, pozreli sa do jeho útrob pomocou CT prístroja. Na röntgenových snímkách si všimli, že chlapcove nohy sú takmer oddelené od zbytku tela a spod látky vykúkajú prsty. Jeho plášť a maska boli roztrhané a skrútené do strán.

Vedci vysvetlili aj rysy sarkofágu - farebnú živicu, látku i pozlátenie na maske. "Ak by Minirdis žil dlhšie, bol by kňazom, ako jeho otec," povedal jeden z nich. Nevedia však určiť, prečo chlapec zomrel taký mladý. Fascinujúce však je, že jeho múmia prežila neuveriteľno dlho.

Zdielať na

Súvisiace články