Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Egyptská kňažka prehovorila. Po troch tisícročiach
Zdielať na

Egyptská kňažka prehovorila. Po troch tisícročiach

Zdroj: SITA

LONDÝN / Britské múzeum chystá unikátnu výstavu múmií. Nejde však o obyčajné múmie. Ich telá vedci preskúmali pomocou počítačového tomografu a prišli k skutočne zaujímavým zisteniam. Najväčšiu pozornosť púta múmia kňažky a chrámovej speváčky starej 3-tisíc rokov.

Výstava múmií

Osem múmií preskúmaných pomocou tomografu vystavia v Britskom múzeu od 22. mája a hviezdou tejto výstavy bude bez pochýb kňažka a chrámová speváčka Tamut, ktorá zomrela v Luxore okolo roku 900 pred našim letopočtom.

Vďaka počítačovým snímkam panvy sa zistilo, že mala 30 až 50 rokov. Pohľad na jej cievy ukázal, že sa začali upchávať, takže príčinou smrti mohol byť infarkt alebo mozgová mŕtvica.

Doktor Antoine a jeho spolupracovníci tiež videli veľmi jasne jej amulety. Na niektorých bolo dokonca možné rozpoznať nápisy.

Jedným bolo napríklad Horovo oko, ktoré bolo umiestnené na doštičke na rane, odkiaľ jej po smrti vyberali vnútorné orgány. "Verili, že Horovo oko malo liečivú moc, takže asi malo zaceliť ranu pre posmrtný život," vysvetlil Antoine.

Šetrná metóda

V 19. storočí archeológovia bez najmenších problémov strhli obväzy z tiel mŕtvych pred zrakmi nadšených divákov.

"Je to ničivá metóda, pri ktorej prichádzame o množstvo informácií a naviac sa tým naruší samotná múmia. S dnešnou modernou technológiou už to ale nie je potrebné," povedal kurátor antropologických zbierok múzea Daniel Antoine.

Múzeum má veľkú zbierku sarkofágov, ktoré boli 200 rokov neporušené. Tento rok sa ale vedci rozhodli, že sa pod obväzy predsa len pozrú. A nielen pod ne, ale aj pod kožu a svaly.

Rozhodli sa použiť jeden z najpokročilejších počítačových tomografov v Londýne. Získané snímky potom vložili do 3D softwaru, aký používajú výrobcovia automobilov pri prehliadke motorov.

Získali tak množstvo informácií o živote ľudí, ktorí žili v oblasti Nílu pred 2 500 rokmi.

"Vďaka softwaru sa dajú z tela virtuálne odstrániť vrstvy tkanín, takže získate pohľad na odhalené telo a vidíte napríklad, aké amulety dostal zosnulý pred pochovaním. Rovnako sa dostanete pod kožu a pozriete sa na kosti a zachované vnútorné orgány," vysvetlil postup Antoine.

Prekvapivé zistenia

Niektoré z múmií pripravili vedcom prekvapenie. Napríklad jedna bola uložená do ženského sarkofágu, ale skrývala telo muža. Zomrel okolo roku 600 pred našim letopočtom. Vedci odhadujú, že veľmi trpel, keďže mal v ústach množstvo vredov.

"Zistili sme, že veľa z týchto múmií malo chrup v katastrofálnom stave. Mali množstvo zubných kazov a tiež vredov, z ktorých sa pravdepodobne infekcia rozšírila do celého organizmu," povedal antropológ.

Snímky jednej z múmií ukázali aj zlú prácu balzamovačov. V lebke zostali časti mozgu a tiež kus špajdle, používanej pri jeho vyberaní. Takéto objavy sú podľa Antoina mimoriadne cenné, keďže ukazujú, ako starí Egypťania pracovali s telami mŕtvych.

Otvor v lebke pri vyberaní mozgu nebýval väčší ako 2,5 centimetrov, čo údajne svedčí o mimoriadnych znalostiach anatómie.

Súvisiace články