Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudovít Štúr je predobraz hipsterov, tvrdí etnologička
Zdielať na

Ľudovít Štúr je predobraz hipsterov, tvrdí etnologička

Ľudovíta Štúra pozná každý z nás. Otázne je, čo o ňom vlastne vieme. Tie najdôležitejšie informácie by sme mali ovládať zo školy, no zaujímavosti o ňom vie etnologička Katarína Nádaská.

Nedá sa povedať, že by bol Štúr v dobe, v ktorej žil, populárny. Jeho podobizeň poznáme preto, lebo celá štúrovská generácia sa nechávala portrétovať. "Preto máme zachovaný reálny portrét Ľudovíta Štúra," hovorí Nádaská.

Ako dodáva etnologička, každé ženské srdce zaplesalo pri pohľade na Štúra, mnoho žien chcelo byť blchou v jeho brade, aby s ním boli všade. "Tam kde sa zjavil, bol okrasou spoločnosti," tvrdí Nádaská.

Predobraz hipsterov

Štúr mohol v tej dobe znamenať predobraz dnešných hipsterov. "V 19. storočí evokovala tá brada solídneho múdreho muža a preto ju nosil aj Štúr," vysvetľuje etnologička. V poslednej dobe sa okolo Štúra robí veľký rozruch. Ľudia spochybňujú jeho sexuálnu orientáciu."Celé 19. storočie je charakterizované tým, že ženy nezohrávali v spoločnosti až takú dôležitú úlohu, napríklad v politike. Čiže je logické, že sa obklopoval mužmi," myslí si Nádaská. 

Ďalšou zaujímavosťou je sľub, ktorí si štúrovci dali. "Sľúbili si, že sa neoženia, no okrem Štúra to každý z nich postupne porušil," hovorí etnologička.

Nebyť smrti Ostrolúckej

Hurbanovi nešiel na svadbu, ale ako sám tvrdil, na pohreb. "Nie že by bol zarytý proti rodine, práve naopak, my to v dnešnej dobe asi nevieme pochopiť, že taký krásny a múdry muž si nezaložil rodinu," dodáva Nádaská.

Problém nebol v tom, že ho ženy nechceli. Dokonca sa traduje, že ak by Adela Ostrolúcka nezomrela na tuberkulózu, aj on by sa oženil.

Stehenná kosť

Aj Štúrova smrť ukrýva mnoho neobjasnených udalostí. "Zomrela mu mama, otec aj brat, ktorý bol farár v Modre. Ten tu zanechal ženu a deti, o ktoré sa Ľudovít staral," prezrádza Nádaská. Nakoniec zomrela aj milovaná Adela.

"Netreba mu teda vyčítať, že mal stavy depresie a vybral sa na poľovačku sám. Výstrel prišiel údajne keď preskakoval priekopu a pošmykol sa. Zranil si stehennú kosť," hovorí etnologička.

Pozrite si celý rozhovor moderátora Ivana Jandu s etnologičkou Katarínou Nádaskou:

Súvisiace články