Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zlomený zub neignorujte. Ohrozuje vaše zdravie
Zdielať na

Zlomený zub neignorujte. Ohrozuje vaše zdravie

SLOVENSKO / Zuby sa nám lámu už od detského veku. V útlom veku je dôvodom zlá motorika a pády, v školskom veku sa pridá šport a s ním spojené úrazy a v dôchodku to môže byť mŕtvy zub alebo zápaly. Ak budete zlomený zub ignorovať, môžete o neho prísť a môže ohroziť aj vaše zdravie.

Príčin zlomených zubov je viacero. Môže to byť zubný kaz, zápal, odumretý zub - takzvaný mŕtvy zub, málo vápnika ale aj rôzne infekcie.

"Keď je zub slabší, napríklad ak ide o mŕtvy zub, ten je krehkejší. Pri zahryznutí dôjde k odlomeniu. V prípade komplikovanej zlomeniny zuba, ho musíme vytrhnúť, vrátane koreňa," vysvetľuje stomatologička Zorica Nemcová.

Záchrana zubu

Stomatológovia sa snažia zachrániť zub s koreňom, pokiaľ je to možné. Je to vždy lepšie, ako umelý zub. Ide hlavne o jednoduché zlomeniny zubu - zlomeniny skloviny, väčšinou pri predných zuboch, alebo zlomeniny, keď nie je otvorená dreňová dutina. Za komplikované zlomeniny môžeme považovať, keď je zlomená polka takzvanej korunky, je otvorená dreňová dutina, prípadne môže byť zlomený aj koreň zubu.

"Zlomený zub sa dá aj prilepiť naspäť na svoje miesto. Záleží však v akom štádiu pacient príde k zubárovi. Buď sa použije aj zlomená časť zubu alebo to lekár vyrieši zubnou plombou," dodáva Zorica Nemcová.

Každý stomatológ sa snaží zachrániť zub, aby bol živý a neodumrel. Pokiaľ sa to nedá, lekár takýto zub ošetrí a hľadá iné riešenia. Ak po zlomenine zuba ostane len koreň, v spolupráci s ortonodistom lekár použije koreň na vytvorenie umelého zubu. 

Mŕtvy zub

Mladiství do 18 rokov nemôžu mať plnohodnotný umelý zub. V jeho ústach prebieha do tohto veku stále vývoj, korene zubov nie sú ešte uzavreté. Až po ukončení vývoja, po 18 roku života, môže zubár riešiť problém umelým zubom, korunkou. 

"Mnoho ľudí ani nevie, že má mŕtvy zub. Pacienta to vôbec nemusí bolieť a zistí to až v zubárskom kresle. Odtieň odumretého zubu sa väčšinou mierne odlišuje od ostatných - sivej farby. Práve tieto zuby sú mimoriadne náchylné na zlomeniny," dodáva stomatologička. Preventívna prehliadka je veľmi dôležitá aspoň raz alebo ideálne dvakrát ročne. 

Súvisiace články