Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: V Austrálii zružovelo jazero, dôvod je prostý
Zdielať na

FOTO: V Austrálii zružovelo jazero, dôvod je prostý

MELBOURNE / Návštevníci obľúbenej rekreačnej oblasti v Melbourne ostali prekvapení, keď prišli k tamojšiemu jazeru. Tmavozelené jazero zrazu zmenilo farbu na sýtoružovú. Informáciu priniesol internetový portál The Telegraph.

Dôvod, prečo jazero zružovelo, je pritom celkom prostý. Stalo sa tak z prirodzených príčin, keďže na juhovýchode Austrálie panujú veľmi vysoké teploty, ktoré zapríčinili, že tam je v týchto dňoch dostatok slnečného žiarenia a málo zrážok, píše The Telegraph.

"Riasy, ktoré rastú v soľnej vrstve na dne jazera, vytvárajú počas fotosyntézy a v reakcii na extrémne vysoký obsah soli vo vode červený pigment. Užite si pohľad na jazero, ale neodporúčame, aby ste sa v ňom aj kúpali," napísala na svojej facebookovskej stránke správa parku.

https://www.facebook.com/ParksVictoria/posts/1311187805607842

Farba vody sa zase vráti do normálu v zime, kedy sa ochladí a zvýši sa tiež počet zrážok. Nádrž tak pripomína slávne jazerá Hillier a Ružové jazero, ktoré sa nachádzajú v Západnej Austrálii a pravidelne menia farbu.

Jezero přitom zrůžovělo z přirozených příčin. Na vině jsou vysoké teploty, které na jihovýchodě Austrálie letos panují, a s nimi související hojnost slunečního záření a nedostatek srážek.

„Řasy, které rostou v solné vrstvě na dně jezera, vytvářejí během fotosyntézy a v reakci na extrémně vysoký obsah soli ve vodě červený pigment. Užijte si pohledu na jezero, ale nedoporučujeme vám, abyste chodili do vody,“ napsala správa parku na své facebookové stránce.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/454825/jezero-v-australii-nahle-zruzovelo-co-je-za-tim-a-da-se-v-nem-koupat.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Súvisiace články