Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
CIA sa obáva, že únik informácií ohrozí životy tajných agentov
Zdielať na

CIA sa obáva, že únik informácií ohrozí životy tajných agentov

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump je "mimoriadne znepokojený" problémami, ktoré má Ústredná spravodajská služba (CIA) so zabezpečením svojich dokumentov. Na tlačovej konferencii vo Washingtone to povedal hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

Viac ako 8 000 údajných dokumentov CIA publikoval radikálny a investigatívny server WikiLeaks. CIA vyjadrila obavy, že únik jej dokumentov cez server WikiLeaks ohrozuje životy jej tajných agentov a pomáha protivníkom USA.

Nová americká vláda chce byť voči pôvodcom úniku informácií nekompromisná, povedal hovorca. "Ktokoľvek pustí na verejnosť utajovanú informáciu, bude čeliť najprísnejším zákonom. Po takých ľuďoch pôjdeme a budeme ich stíhať s plným využitím právnych možností," povedal Spicer.

Hovorca odmietol potvrdiť pravdivosť tvrdení obsiahnutých v publikovaných dokumentoch. Poukázal však na to, že k ich úniku došlo ešte za predchádzajúcej vlády Baracka Obamu. Tiež CIA odmietla potvrdiť či vyvrátiť pravosť zverejnených dokumentov, ktoré boli predstavené ako manuály pre špehovanie mobilných telefónov a ďalších elektronických zariadení.

Nie je dôvod pre špekulácie

Biely dom komentoval novú aféru WikiLeaks krátko po tom, čo Trump obvinil svojho predchodcu vo funkcii Baracka Obamu, že počas minuloročnej volebnej kampane nechával odpočúvať jeho telefóny. Tvrdením sa teraz zaoberajú kongresové výbory na kontrolu tajných služieb, ktoré tiež skúmajú podozrenie z možných zásahov Ruska do amerických volieb a kontakty amerických činiteľov s ruskými diplomatmi a agentmi.

Spicer v tejto súvislosti vyhlásil, že nie je dôvod pre špekulácie, že by sám Trump bol predmetom akéhokoľvek vyšetrovania zo strany ministerstva spravodlivosti USA.

Mnohých prekvapilo najmä to, ako je možné sledovanie práve cez televízny príjímač.

“Keď televízor nevypnete manuálne, zostane svietiť červené svetielko. To znamená, že senzory vo vnútri stále fungujú a to vrátane mikrofónu. A práve ten dokáže zhromažďovať informácie, aj keď je televízia zdanlivo vypnutá,“ hovorí odborník Ross Schulman.

Apple tvrdí, že v nových operačných systémoch je bezpečnostné riziko odstránené. Zákazníci by si ich mali preto ihneď aktualizovať. Výrobca televízorov Samsung už začal na odstránení chyby urýchlene pracovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy