Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osýpky sa šíria Európou, lekári vyzývajú na očkovanie
Zdielať na

Osýpky sa šíria Európou, lekári vyzývajú na očkovanie

BRATISLAVA / Vo vážnom stave leží na bratislavských Kramároch dieťatko so zápalom mozgových blán. Môže za to baktéria, proti ktorej nestihlo byť včas preočkované pre predchádzajúce zdravotné problémy. Podľa odborníkov práve vyššia zaočkovanosť chráni aj také deti, ktoré pre zdravotné komplikácie nemohli byť zaočkované alebo preočkované. Témou očkovania sa dnes zaoberal aj hlavný hygienik v súvislosti s epidémiou osýpok hlásenou z Rakúska, Talianska, Rumunska, Nemecka a Belgicka. Vyzval preto rodičov nezaočkovaných detí, aby očkovanie zvážili.

Lekári sa vraj stále častejšie stretávajú s vážnym priebehom ochorení, ktoré sú pritom obsiahnuté v povinnom očkovaní.  "Deti nezaočkované napríklad proti čiernemu kašľu vystavujú rodičia zvýšenému riziku ochorenia. Toto ochorenie môže skončiť až smrťou dieťaťa, mali sme už taký prípad," hovorí Dana Kamenická, hovorkyňa DFNsP v Bratislave.

Je veľa prípadov, keď sám lekár neodporučí očkovať dieťa alebo navrhne očkovanie odložiť, oveľa viac je vraj ale takých, keď sa rodič rozhodne dieťa nezaočkovať kvôli neželaným vedľajším účinkom. "Zvyčajne, keď rodičia takéto ochorenie uvidia, ho prežijú, tak druhýkrát to očkovanie doplnia," opisuje svoju skúsenosť Pavol Šimurka, primár kliniky pediatrie a neonatológie vo FN Trenčín. Hlavný hygienik dnes potvrdil, že pokiaľ ide o osýpky, Slovensko nezažilo jediný prípad už roky a zaočkovanosť je stále dosť vysoká. Treba ale myslieť na to, že osýpky sa práve šíria Európou a je len otázkou času, kedy prídu k nám. Aj nám vraj hrozí epidémia, hovorí Ján Mikas, hlavný hygienik SR: "Ak by došlo k importu osýpok do nezaočkovanej komunity". Zatiaľ sa aj tí nezaočkovaní môžu spoľahnúť na kolektívnu ochranu. Podľa lekárov, ak na Slovensko prídu prvé prípady osýpok a ľudia uvidia priebeh ochorenia, začne sa viac očkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy