Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mečiarove amnestie na pretrase aj v koalícii
Zdielať na

Mečiarove amnestie na pretrase aj v koalícii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Nariaďujem, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné konanie pre podozrenie z trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s oznámeným zavlečením Ing. Michala Kováča do cudziny,“ píše sa v dokumentoch o Mečiarových amnestiách z roku 1998. Túto možnosť - zrušenia amnestií preberali aj lídri koaličných strán.

"Sú ľudia, ktorí majú legitímne iný právny názor, hovoria o nezrušiteľnosti, ktorí z toho právneho hľadiska sú presvedčení o tom, že je to nie zrušiteľné v parlamente," hovorí Marek Maďarič.

"Most-Híd podporuje zrušenie mečiarových amnestií s tým, že náš poslanec Kresák pripravuje pozmeňovací návrh, ako určitý variant možného kompromisu,"  hovorí Lucia Žitňanská.

Pripomeňme, čomu tieto amnestie bránia. Riadnemu vyšetreniu únosu Michala Kováča mladšieho a vraždy Roberta Remiáša ešte z roku 1995. Podľa výpovede korunného svedka Oskara Fegyeveresa sa na tom podieľala Slovenská informačná služba. A práve policajt Róbert Remiáš, ktorého zavraždili, tvoril spojku medzi korunným svedkom a vyšetrovateľom.

"Žiadne ovplyvňovanie, objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi," povedal Vladimír Mečiar ešte v roku 2006, keď sa parlament po niekoľkýkrát snažil zrušiť jeho amnestie.

Taktiku zmenil aj Fico

V súčasnosti tu máme už 9. pokus, aby sa zrušili a odhalila sa tak pravda okolo vraždy Roberta Remiáša a únosu prezidentovho syna. Za ich zrušenie sa nedávno vyslovili aj významní slovenskí právnici, podľa ktorých sa tak dá urobiť. Svoju rétoriku tak mierne pozmenil aj Robert Fico.

"Každý, kto prichádza s návrhom na zrušenie amnestií, by mal vrátiť diplom právnika," povedal Fico v lete 2008.

Fico v 2017 už povedal: "Ak Ústavný súd povie, že je možné zrušiť amnestie prezidenta, v tomto prípade amnestie Vladimíra Mečiara, nevidím žiadny dôvod prečo by sme tam nemohli urobiť. Ale nerobme svojvoľne niečo, na čo nemáme oprávnenie v Ústave."

Prehovoril aj boss podsvetia

Banskobystrický boss podsvetia Mikuláš Černák nedávno vo svojej knihe uviedol, že únos Kováča mladšieho si cez najvyšších predstaviteľov SIS objednal sám predseda vlády. Mečiar to vytrvalo popiera. Slovenská informačná služba (SIS) podľa expremiéra Vladimíra Mečiara neuniesla Michala Kováča mladšieho. Ako povedal Mečiar v relácii Téma dňa v televízii TA3, ten, koho upodozrieval, že to urobil už nežije. Zároveň dodal, že tohto človeka nenávidel. Na otázku moderátora odpovedal, že to bol Jaroslav Svěchota, ktorý pôsobil ako námestník SIS.

Na vyhlásenia Mečiara a jeho vystúpenie reagoval napríklad aj Milan Kňažko, ktorý bol v čase udelenia amnestií poslancom Národnej rady a kritikom vtedajšieho zastupujúceho prezidenta Mečiara.

"Prvotne som presvedčený, že Mečiar nepatrí pred televíznu obrazovku, ale pred vyšetrovateľa, pretože my tu neriešime nejaký teoretický právny problém, my tu riešime ťažké zločiny únos a vraždu, z ktorých je pôvodne podozrivý," dodáva Milan Kňažko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy