Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľské oštiepky = kvalita pochybnej úrovne...
Zdielať na

Poľské oštiepky = kvalita pochybnej úrovne...

Na problémy s niektorými poľskými potravinami, sme už viackrát upozorňovali. Najnovšie lekári riešia prípad otravy detí z detského tábora blízko poľsko-slovenských hraníc. Hlavným podozrivým sú typické poľské oštiepky, ktoré chutia ľuďom po celom svete.

Deti mali horúčky, zvracali

Poliaci sa so svojimi typickými oštiepkami chvália po celom svete. Práve tie však mohli byť príčinou toho, že viac ako polovica detí z detského tábora skončila v nemocnici. "V utorok sme ošetrili viac ako 20 detí so žalúdočnými problémami, pričom 11 z nich sme hospitalizovali," potvrdila Tereza Burna z nemocnice v Zakopanom.

Žiadne z detí sa ale neocitlo v ohrození života. Problémom však mohlo byť práve jedlo, ktoré zjedli – viaceré deti totiž tvrdili, že jedli práve oštiepky. Tie vraj mohli obsahovať vírus, ktorý následne vyvolal problémy s trávením. "Všetky deti mali vysokú teplotu, zvracali a mali silnú hnačku," dopnila Burna.

"Oscypki" nakupujú aj Slováci

Podľa lekárov si vraj treba dávať dobrý pozor na to, čo jeme. Nie každý predajca ich pripravuje v sterilnom prostredí. Na oštiepky by si mali dávať pozor aj Slováci, ktorí ich s obľubou nakupujú. "Ak si chceme byť istí, trebalo by ten oštiepok trochu ohriať, alebo vysmažiť, lebo pri teplote 100°C nemá šancu žiaden vírus prežiť," tvrdí riaditeľ epidemologickej stanice v Zakopanom Adam Radko.

Samotní odborníci varujú, že pokiaľ by ste si chceli kúpiť oštiepok, mali by ste si veľmi dobre rozmyslieť, či si ich kúpite pri ceste, alebo v registrovanom stánku. "Samozrejme predaj popri cestách vytvára možnosť ohrozenia zdravia, pretože sa na ten oštiepok môžu preniesť rôzne splodiny, peľ , alebo iné nečistoty," vysvetľuje Radko. Práve problémy s čiernym predajom oštiepkov pri cestách hnevajú aj ostatných predajcov. Takéto prípady im vraj kazia dobré meno.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

flicker

Súvisiace články

Najčítanejšie správy