Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vajcia predávajú ako slovenské, no pochádzajú z Poľska!
Zdielať na

Vajcia predávajú ako slovenské, no pochádzajú z Poľska!

Pán Martin z Bratislavy patrí medzi tých, ktorí pri nákupe v hypermarketoch uprednostňujú slovenské potraviny. O to väčší je ale teraz jeho hnev, keď na obale z vajec si prečítal, že sú slovenské, lenže po rozbalení doma zistil, že vajcia majú poľský pôvod.

Prebaľuje ich do slovenského obalu

S kartónom vajec a otázkou, prečo sú vajcia balené ako tie slovenské sme vstúpili na pôdu ministerstva pôdohospodárstva. "Tu nedošlo k žiadnemu porušeniu, lebo to je v súlade s európskou legislatívou," povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Magda Želeňáková. 

"Je to slovenská firma, ktorá je schválená na balenie a triedenie vajec. To znamená, že legislatíva dovoľuje, že on si dovezie  poľské vajcia, označené pôvodom PL, ale ich balí a prebaľuje do obalu slovenského," vysvetlil Jozef Bíreš zo štátnej veterinárnej správy.

Ani ja by som nevedela

Zákonne je teda všetko v poriadku, či aj morálne, je ale v tomto konkrétnom prípade otázne. Ak sa pozriete na konkrétny obal z vajec, ako prvé vás upútajú  tie väčšie názvy a teda trieda A, veľkosť M. Ak si ale následne prečítate aj malé písmo, zistíte, že vajcia sú trieda C, teda nie slovenské ale poľské.

"Slovenský spotrebiteľ nevie diferencovať, ktorý  výrobok pochádza zo Slovenska, nevie si to z obalu vyčítať. Ani ja by som nevedela určiť z obalu, že kto tie vajcia zniesol," povedala Bohumila Tauchmanová z Kvality našich regiónov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy