Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Potravinový škandál! Na trhu sú vajcia z nelegálneho chovu
Zdielať na

Potravinový škandál! Na trhu sú vajcia z nelegálneho chovu

Slovensko opäť čelí potravinovému škandálu! Na trh sa údajne dostal asi milión vajec z nelegálneho chovu. Minister pôdohospodárstva preto podáva ďalšie trestné oznámenie. Ako prvý priniesol túto informáciu denník Nový Čas.

Lavínu odštartoval prípad, keď sa 28 detí nakazilo v školskej jedálni v komárňanskej škole salmonelózou. Dnes už ministerstvo pôdohospodárstva vie, že to boli pokazené vajcia. O prípade informovala Televízia JOJ ešte na konci mája. Vajcia sa dostali do obchodov, no čo je najhoršie, aj do škôl! Upravovali sa jedálne lístky v širokom okolí.

Potraviny boli zlikvidované

"Bola vykonaná celoplošná sanitácia, dezinfekcia, všetky otvorené balenia potravín podozrivé z druhotnej kontaminácie boli zlikvidované," minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek informoval o výsledkoch kontrol regionálnych veterinárnych správ. Závažné zistenia už musí ďalej riešiť polícia.

Činžiakové spoločnosti

Tri spoločnosti, ktoré minister označil za činžiakové totiž prestali komunikovať. Na trh sa dostali 2 milióny vajec. Na milión pritom neexistuje faktúra. "Na celú túto dodávku neexistuje jeden riadny doklad, ktorý by nasvedčoval tomu, že vajíčka boli vyrobené na Slovensku, že boli vytriedené na Slovensku a že išli legálnou cestou do distribúcie," tvrdí Jahnátek. 

Následne informoval o krokoch, ktoré plánuje urobiť v čo najkratšom čase. Chce takpovediac poľovať na každého, kto distribuuje alebo predáva potraviny. O pomoc už požiadal aj médiá aj širobkú verejnosť. Kontroly majú byť námatkové, dennodenne vodne v noci nedajú potravinárom inšpektori dýchať. V každej domácnosti by malo vzniknúť miesto, kde sa budú odkladať bločky za potraviny, až kým sa nezjedia.

Prebaľovanie vajec

Slovenská potravinová správa v spolupráci s políciou odhalila prebaľovanie vajec z nelegálneho chovu. Podľa denníka Nový Čas súčasná legislatívna umožňuje vykonávať prebaľovanie potravín, ale musia byť dodržané niektoré podmienky. "Veľké percento v oblasti prebaľovania potravín sa deje mimo platnej legislatívy. Robí sa to bez dozoru pracovníkov regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Deje sa to v noci, keď je minimálny dozor nad prebaľovaním," uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Magda Tóth Železňáková. 

Salmonela ešte neskončila

Do obehu sa aj vrátane škôl dostal milión pokazených vajec. Minister nevylúčil, že by sa mohla niekde objaviť salmonelóza opäť. "My nevieme, kde sú tieto vajíčka. Sú v obehu. Môže sa reálne stať, že niekto sa nakazí salmonelou aj v krátkej dobe."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články