Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Salmonelóza v Komárne! Ochorelo už viac ako 50 školákov
Zdielať na

Salmonelóza v Komárne! Ochorelo už viac ako 50 školákov

V komárňanských školských jedálňach v týchto dňoch nenájdete jedlo, ktoré by obsahovalo vajíčka. Pravdepodobne totiž práve tie spôsobili epidémiu salmonelózy na jednej zo základných škôl. Vajíčka, na základe verejného obstarávania, distribuoval do všetkých jedální jediný dodávateľ.

Salmonelóza sa potvrdila

Viac ako 50 detí z Komárna sa lieči na salmonelózu, päť dokonca skončilo v nemocnici. Epidémia infekčného ochorenia sa šírila medzi školákmi, stravujúcimi sa v školskej jedálni.

Hygienici preverili viaceré vzorky potravín a surovín v jedálni a práve vajcia skončili s podozrivými výsledkami. "Po dohode sme napríklad prechodne vylúčili všetky vajíčka a vaječné výrobky z jedálnych lístkov," povedal televízii Gabriel Weszelovszky z Mestského úradu v Komárne.

"Bola vykonaná celoplošná sanitácia, všetky otvorené balenia potravín, podozrivé z druhotnej kontaminácie boli zlikvidované," potvrdila aj Andrea Kološová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne.

Nielen v Komárne, ale aj...

Salmonelóza sa prenáša infikovanou potravou, aj keď baktérie by pri dodržaní zásad hygieny mali byť po tepelnej úprave zničené. Zistená bola doteraz na škrupine vajec z troch chovov. Pritom zvieratá, od ktorých pochádzajú tieto vajíčka, sú zatiaľ bez prítomnosti salmonel.

Uskutočňujú sa však ďalšie testy. Vajíčka so salmonelózou boli totiž zrejme dodávané aj do ďalších miest. Definitívne to bude potvrdené v najbližších dňoch.

"Vieme veľmi rýchlo zistiť, do ktorých jednak obchodných reťazcov, stravovacích zariadení sú tieto vajíčka dodávané," povedal Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Dievčatko si dáva koláč_detial tváre_salmonelóza_ilustračné

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články