Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Salmonelóza skolila bábätká na Spiši
Zdielať na

Salmonelóza skolila bábätká na Spiši

Na novorodeneckom oddelení v Spišskej Novej Vsi sa objavila salmonelóza. Podľa okresnej hygieničky je na vine samotná nemocnica.

Na oddelení pre nedonosené deti nemocnice s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi niekoľko bábätok dostalo salmonelózu. Pôvodcom ochorenia je mladá rómska mamička, ale podľa odborníčky môže za jej rozšírenie nehygienické prostredie na oddelení.

21-ročná matka nakazila svoje novorodeniatko salmonelózou. Lekári v Sp. N. Vsi zistili toto ochorenie u malého Mareka už po 24 hodinách po narodení. Salmonelóza sa uňho prejavila hnačkami a zvracaním. Matka pritom porodila už svoje štvrté dieťa.

Od malého Mareka sa údajne nakazilo ďalších 6 detí na tomto oddelení. U piatich z nich sa bacil našťastie ešte nestihol prejaviť, kým lekári zasiahli. U jedného už áno, rovnako ako Marek dostalo hnačky a zvracalo. Ostatné deti sú bez vonkajších príznakov choroby.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva okamžite odporučil vedeniu nemocnice, aby ihneď zakázalo na novorodeneckom oddelení návštevy. Nemocnica tento návrh akceptovala a jej vedenie tvrdí, že zároveň prijalo opatrenia, aby sa situácia vrátila do normálu. Na druhej strane sa však odmieta vyjadriť k tomu, prečo sa to vlastne stalo.

Regionálna hygienička začala celý prípad preverovať a zdá sa, že nemocnica neujde pokute. Salmonelóza sa totiž neprenáša vzduchom, je teda zrejmé, že na oddelení zanedbali základnú hygienu. Salmonelóza sa musela z malého chlapca preniesť dotykmi, jedlom, možno pri ošetrovaní, keď mal hnačky alebo zvracal. Choroba sa mohla rozšíriť pri hygienicky nesprávnej likvidácii výlučkov malého novorodenca.

Za to všetko však nesie priamu zodpovednosť nemocnica. Jej vedenie sa zatajuje, odmieta sa k prípadu bližšie vyjadriť a nechce komentovať ani vyšetrovanie, ktoré vedie okresný úrad hygienika.

Zdielať na

Najčítanejšie správy